Sakın Göndermeyin! SMS Yollamanın Tehlikeleri Hakkında Şok Eden Uyarı!

featured

SMS’in Güvenlik Açıkları ve Modern Alternatifler

Güvenlik uzmanları, 1980’lerde Avrupa’da geliştirilen kısa mesaj servisi (SMS) teknolojisinin, günümüzde ‘modası geçmiş’ olarak değerlendirildiğini ve bu sistemin mesajlarınızın siber suçlular tarafından ele geçirilme riski taşıdığını vurguluyor. Bunun yerine, kullanıcıları WhatsApp gibi uçtan uca şifreleme (E2EE) uygulamalarını tercih etmeye teşvik ediyorlar. Bu modern uygulamalar, ilettiğiniz mesajları yalnızca alıcının çözebileceği gizli kodlara dönüştürerek güvenliğinizi artırıyor.

SMS’ler ise, telefonunuza yüklenmiş uygulamalar tarafından kolaylıkla okunabiliyor. Hatta bazı kötü niyetli uygulamalar, SMS erişimi elde etmek için kullanıcılara şifre gönderip ardından bu kodu okuyarak, sizin yazmanıza gerek kalmadan güvenlik formlarına bu kodu otomatik olarak yerleştirebiliyor. Ancak, 4 haneli basit bir güvenlik kodunu ekrana yazmaya üşendiğiniz için önünüze gelen bir uygulamaya SMS okuma izni vermek, çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Yazılım firması Semperis’in siber güvenlik uzmanı Dan Lattimer, bu tür mesajları okuyabilen hacker’ların, banka hesaplarınıza erişim sağlayabildiğini veya adınıza açılmış çevrimiçi hesaplara girebildiğini belirtiyor. Bu durum, bilgilerinizin çalınmasına ya da daha kötü senaryoların gerçekleşmesine yol açabiliyor. Bir zamanlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan SMS, aslında 1980’li yıllarda ortaya çıktı ve 20. yüzyılın başlarında altın çağını yaşadı.

İlk SMS 1992’de gönderilmişti. Aralık 1992’de, İngiliz mühendis Neil Papworth, bilgisayarından meslektaşı Richard Jarvis‘e ilk kısa mesajı gönderdi ve Jarvis bu mesajı Orbitel kablosuz telefonundan aldı. O yıllarda, ister Nokia 3310, ister BlackBerry veya Motorola Razr gibi telefonlar olsun, SMS, cep telefonu kullanımının ayrılmaz bir parçasıydı. Ancak, 25 yıl sonra teknolojinin evrimi, SMS’in yerini WhatsApp gibi uçtan uca şifreleme kullanan uygulamalara bıraktı.

Artık hayati bilgilerin SMS ile gönderilmesi son derece riskli bir hale geldi. Kullanıcıların, mesajlarını güvenli bir şekilde iletebilmeleri için alternatif çözümler aramaları kaçınılmaz. İnternetin sunduğu olanaklarla, günlük iletişimimizin güvenliğini artırmak, günümüzde her zamankinden daha önemli bir gereklilik haline geldi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin