Pasifik Okyanusu’nun Derinliklerinde Gizemli Yapılar
Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde bulunan Dünya mantosunun alt kısmını incelemek için depremleri kullanarak oldukça ilginç ve tuhaf bir keşif yaptılar. Okyanus tabanının altında, sismik dalgaların farklı biçimlerde hareket ettiği bölgeler tespit edildi. Bu bölgeler, çevresindeki erimiş kayalardan daha soğuk ya da farklı bileşimlere sahip yapıları temsil ediyor.
Ekip, bu yapıların varlığını büyük bir gizem olarak nitelendiriyor. Ancak bu yapıların ne olduğu konusunda net bir bilgi yok. Eğer bu yapılar başka bir yerde olsaydı, dalma bölgelerine batmış tektonik levhaların parçaları olarak adlandırılabilirdi. Fakat Pasifik Okyanusu, tek bir büyük levhadan oluşuyor; dolayısıyla altında levha parçalarının bulunması mantıksız görünüyor.
Araştırmacılar, bu derin yapıların hangi malzemeden yapıldığı veya bu durumun gezegenimizin iç yapısı açısından ne anlama geldiği konusunda da belirsizlik yaşıyorlar. Bilim insanları, “Yeni yüksek çözünürlüklü modelle, Dünya’nın mantosunun her yerinde bu tür anormallikleri görebiliyoruz. Ancak bunların tam olarak ne olduğunu veya ortaya çıkardığımız desenleri hangi malzemenin oluşturduğunu bilmiyoruz” diyorlar.
Mantoda bu denli çok sayıda soğuk bölgenin bulunması, bu yapıların farklı zaman dilimlerinde ve kaynaklardan oluşmuş olabileceğini düşündürüyor. Dolayısıyla, bu levhaların okyanus dibindeki son 200 yıl içinde oluşan genel yapıdan çok daha eski olduğu tahmin ediliyor.
Bilim insanları şimdi, yaşı 4 milyara kadar gidebilecek bu gizemli maddenin ne olduğunu çözmek için yeni araştırmalara girişecekler. Eğer bu sır çözülürse, muhtemelen gezegenimizin oluşumu hakkında hiç bilmediğimiz yeni bilgiler gün yüzüne çıkacak.