OpenAI’den Yenilik: ChatGPT Deep Research Aracı
OpenAI, büyük miktarda web bilgisini sentezlemek için geliştirdiği yeni Deep Research aracını duyurdu. Bu yenilikçi özellik, ChatGPT kullanıcılarının çok adımlı araştırma görevlerini daha hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamalarına olanak tanıyacak.
Duyuruya göre, ChatGPT Pro planı kullanıcıları, bu yenilikten ayda 100 sorgu ile faydalanabilecekler. Gelecek dönemde, ChatGPT Plus ve Team kullanıcılarına da sunulması planlanırken, ücretsiz ChatGPT Free kullanıcılarının bu özelliğe erişimi ise daha sonra gerçekleşecek. Araştırma analistleri, genellikle kapsamlı bir araştırma raporu oluşturmak için yüzlerce çevrimiçi kaynağı bulmak, analiz etmek ve sentezlemek için çok fazla zaman harcamaktadır. Ancak ChatGPT Deep Research, bu karmaşık görevi sadece birkaç dakikada tamamlayabiliyor.
Bu yeni özellik, tarayıcı ve Python araçları kullanarak gerçek dünya görevleri üzerinde eğitilmiştir. Kullanıcıların elde edeceği son rapor, alıntıları net bir şekilde belirtecek ve akıl yürütme sürecinin özetini içerecektir. OpenAI, bu özelliğin özellikle birkaç web sitesine göz atmayı gerektiren niş ve sezgisel olmayan bilgileri bulmada son derece etkili olacağını iddia ediyor.
ChatGPT kullanıcılarının Deep Research özelliğini kullanabilmek için öncelikle ChatGPT web deneyimine gitmeleri gerekiyor. Bildirilenlere göre, bu özellik önümüzdeki günlerde hem mobil hem de masaüstü ChatGPT uygulamalarında da erişilebilir hale gelecek. Kullanıcılar, ChatGPT’ye sorgularını ilettikten sonra mesaj oluşturucudaki “Deep Research” seçeneğini seçerek, sorularına bağlam eklemek amacıyla dosya veya elektronik tablo ekleyebilecekler.
Çalışma süreci başladığında, atılan adımların ve kullanılan kaynakların özetini içeren bir kenar çubuğu kullanıcıya sunulacak. Deep Research’ün çalışma süresi, sorgunun karmaşıklığına bağlı olarak 5 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor. Rapor hazır olduğunda kullanıcıya bir bildirim gönderilecek.
Şu anda oluşturulan rapor, sadece sohbet içinde metin raporu olarak sunuluyor. Ancak, ChatGPT, önümüzdeki birkaç hafta içinde ek netlik ve bağlam sağlamak amacıyla bu raporlara gömülü resimler, veri görselleştirmeleri ve diğer analitik çıktılar eklemeyi planlıyor. Ayrıca, kullanıcıların daha özel veri kaynaklarına bağlanarak çıktıları daha da doğru ve kişiselleştirilmiş hale getirme yetenekleri de gelecekte eklenmesi beklenen özellikler arasında yer alıyor.