DeepSeek’in Güney Kore Macerası
Son haftalarda, büyük bir başarı grafiği çizen ve hızla popülerlik kazanan Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek, 15 Şubat itibarıyla Güney Kore’deki uygulama mağazalarından “geçici olarak” kaldırıldı. Bu durum, Güney Kore’nin veri koruma otoritesi olan Kişisel Bilgi Koruma Komisyonu (PIPC) tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklamada, DeepSeek’in yerel veri koruma yasalarına uyum göstermesinin ardından indirmelerin yeniden başlayabileceği bildirildi.
Uygulamayı daha önce indiren kullanıcılar ise, mevcut uygulamalarını kullanmaya devam edebilecekler. Ancak dikkat çeken bir diğer husus, DeepSeek’in Güney Kore hükümeti ve askeri cihazlarında da yasaklandığıdır. DeepSeek, hizmetini küresel ölçekte sunarken, Güney Kore’nin veri koruma yasalarını tam anlamıyla dikkate almadığını kabul ediyor. Bu sebeple, PIPC ile iş birliği yapma ve Güney Kore yasalarına uygun gerekli değişiklikleri yapma niyetinde olduklarını duyurdular.
Veri Güvenliği ve Uluslararası Durum
PIPC, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, DeepSeek’in Koreli kullanıcıların verilerini TikTok’un ana şirketi olan ByteDance’e aktardığını keşfettiğini belirtti. Kullanıcılar, uygulamaya kişisel bilgilerini girmemeleri konusunda uyarıldı. Bu durum, kullanıcıların veri güvenliği açısından endişelerini artırırken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun ise, Güney Kore’nin DeepSeek yasağına yanıt vererek, Pekin’in hiçbir şirketten veya kişiden yasadışı olarak veri saklamasını veya toplamasını istemediğini vurguladı.
Geçtiğimiz ay, İtalyan Veri Koruma Otoritesi (Garante), DeepSeek’e modellerin hangi tür veriler üzerinde eğitildiğini ve diğer bazı önemli konuları içeren bir bilgi talebi gönderdi. Avustralya ve Tayvan gibi ülkeler de, güvenlik endişeleri nedeniyle bu uygulamayı hükümet cihazlarında yasaklama yoluna gitmiş durumda. Tüm bu gelişmeler, DeepSeek’in uluslararası arenadaki yerini sorgulatırken, veri güvenliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.