Nokia’nın Ay’a 4G Bağlantısı: Uzayda Yeni Bir Dönem Başlıyor
Nokia’nın geliştirdiği Ay Yüzeyi İletişim Sistemi (LSCS), uzaya 4G bağlantı taşıyacak bir yenilik olarak Intuitive Machines’in ikinci görev iniş aracı Athena’ya başarıyla entegre edildi. Athena’nın önümüzdeki hafta fırlatılması bekleniyor ve bu misyonun temel hedefi, Ay’da su buzunun varlığını incelemek olacak. Uzay aracında birçok bilimsel araç bulunacak ve bunlardan bazıları, iniş aracıyla iletişim kurmak ve Dünya’ya veri ile görüntü göndermek için LSCS’yi kullanacak.
Athena, “sonsuz gün batımı zirvesi” olarak bilinen Shackleton kraterinin sırtına çok yakın bir bölgeye iniş yapacak. Bu eşsiz bölgede Güneş, ufukta alçak bir konumda sürekli olarak görünür durumda kalıyor, asla batmıyor. Ay’a astronotların yeniden gönderilmesi planlandığında, Artemis astronotlarının bu muhteşem bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.
Nokia’nın 4G İletişim Devrimi
Nokia’nın 4G bağlantı sistemi, Nokia Bell Labs ve NASA iş birliğiyle geliştirilmiş olan, “kutu içinde ağ” konsepti ile çalışacak bir sistemdir. Bu yenilikçi sistem, Nova-c iniş aracını, Lunar Outpost şirketinin ilk keşif aracı olan Mobil Otonom Araştırma Platformu (MAPP) ve Intuitive Machines’in zıplayan aracı Micro-Nova Hopper ile bir araya getirecek.
Nokia’nın Bell Labs Solutions Research Başkanı Thierry E. Klein, bu sistemin önemine dair yaptığı açıklamada, “Hücresel teknolojilerin, Ay’a ve nihayetinde Mars’a yapılacak gelecekteki mürettebatlı ve mürettebatsız görevler için gereken güvenilir, yüksek kapasiteli ve verimli bağlantıyı sağlama potansiyeline sahip olduğunu kanıtlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Devamında, “Hücresel teknoloji, Dünya’daki iletişim biçimimizi köklü bir şekilde dönüştürdü. Diğer gezegenlerde de benzer bir etki yaratmaması için hiçbir neden yok.” dedi.
Ay’ın Zorlu Koşullarıyla Mücadele
Dünya’da yaygın olarak kullandığımız bu teknolojiyi Ay’a taşımanın göründüğünden çok daha zor olduğu aşikâr. Ay’ın ortamı, Dünya’ya kıyasla çok daha zorlu; aşırı sıcaklık değişimleri ve mekanik stres faktörleriyle dolu. Ekvatora yakın bölgelerde gündüz sıcaklıkları 121°C’ye kadar çıkarken, gece -133°C’ye kadar düşebiliyor. Shackleton kraterinin içindeki kalıcı gölgelerde ise sıcaklık -246°C’ye kadar inebiliyor.
Ayrıca, bu sistemin fırlatılması ve Ay’a iniş yapması sırasında karşılaşacağı tüm sarsıntı ve kuvvetlerle başa çıkabilmesi gerekiyor. Ay’ın tehlikeli toprak yapısı da bu sürece ek zorluklar getiriyor. Nokia, bu iletişim sistemini geliştirirken, enerji tüketimini en aza indirme hedefinin yanı sıra sistemin sağlam ve güvenilir olmasını sağlamak zorundaydı. Elbette, bu sistem Ay’a gönderildikten sonra, herhangi bir tamir için ekip göndermek oldukça zor bir görev olacaktır.