Kadınların Dijital Yetkinlikleri Artıyor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesi, kadınların dijital yetkinlikler kazanarak ekonomik ve toplumsal hayatta daha aktif rol almalarını desteklemeyi amaçlıyor. Bu anlamda, özellikle deprem bölgesinden gelen 2 bin kadının katılımıyla düzenlenen eğitimler, kadınların dijital becerilerini artırmak için önemli bir adım teşkil ediyor.
Eğitimlerin ardından sunulan mentörlük ve hibe programını başarıyla tamamlayan 20 girişimci kadın, bu projeden hibe almaya hak kazanarak kendi işlerini geliştirme fırsatı buldu. Bu girişimci kadınlardan 12’si deprem bölgesinden; Hatay’dan Van’a, Samsun’dan Adana’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli sektörlerde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Gıda, tarım teknolojileri, mobilya, tekstil, sağlık, yazılım, yayıncılık ve kozmetik gibi geniş bir yelpazede çalışmalarını yürüten bu kadınlar, kendi hikayelerini yazmaya başladı bile.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, katılımcılarla bir araya geldiğinde büyük bir heyecanla şunları ifade etti: “Geçtiğimiz yıl deprem bölgesine öncelik verdiğimiz ‘Dijitalde Hayat Kolay Projesi’ ile 2019’dan bu yana 30 bin kadının hayatına değer kattık. 2024 yılında 15 binin üzerinde kadına ulaştığımız bu değerli proje kapsamında, 20 girişimci kadının iş geliştirme hibesine hak kazanması bizim için büyük bir gurur kaynağı.”
Önal, ayrıca, “Üreterek güçlenen kadınların yanında olduğumuz gibi eğitimle teknolojiyi birleştirerek, deprem bölgesinde kurduğumuz ‘100. Yıl Kütüphaneleri’ ile yarının başarılı liderlerini de geleceğe hazırlıyoruz.” diyerek projelerin önemine vurgu yaptı. Kızılay iş birliğiyle başlatılan “100. Yıl Kütüphaneleri Teknoloji ve Eğitim Desteği Projesi” ile depremden etkilenen öğrencilere sağlanan destek sayesinde, 2024 yılı boyunca 55 binden fazla öğrencinin bu kütüphanelerden faydalanarak lise ve üniversite sınavlarında büyük başarılar elde ettiği belirtildi.
Türk Telekom, aynı zamanda fiber altyapı, teknoloji ve WiFi desteği sunduğu 6 ildeki 11 kütüphanenin sayısını bu yıl 20’ye ulaştırmayı hedefliyor. Önal, “Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle toplumun her kesimini teknolojinin sunduğu fırsatlarla buluşturmayı sürdüreceğiz.” diyerek, gelecekteki hedeflerini de ortaya koydu.