Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir eğitim sendikasının “müfredat dışı ders işleneceği” iddialarına ilişkin, “Eğitim öğretim kurumlarımızda, ilgili mevzuatımızla çerçevesi belirlenerek Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca onaylanan müfredat dışında herhangi bir konunun ders içeriği olarak belirlenmesi veya okutulması mümkün değildir.” açıklamasında bulundu.
Eğitim-Sen iddiası: Tahtalar farklı renklere boyanacak
Bakanlık, bir eğitim sendikasının bugün okullarda, “Bakanlığımızca hazırlanan müfredat dışında belirlenen konularda ders işleneceği ve dersliklerdeki tahtaların farklı renklere boyanacağı” yönündeki iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, bütün demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi Türkiye’de de temel hak ve hürriyetlerin kullanılması konusunda anayasal güvenceler getirildiği vurgulandı.
MEB: Müfredata aykırı
Anayasa’nın güvence altına aldığı özgürlüklerden birinin de sendikal faaliyet özgürlüğü olduğu, insan haklarının korunmasına ilişkin bütün uluslararası metinlerde temel hak ve hürriyetler kullanılırken “başkalarının özgürlüklerini ihlal etmemesi gerektiği” ilkesinin ortak kabul gördüğü belirtilen açıklamada, sendikal hakların kullanılmasında Anayasa’nın 12, 41, 42 ve 51. maddelerine işaret edilerek, Milli Eğitim Temel Kanunu ile aile hayatını koruma altına alan bütün yasal düzenlemelerin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: