1. Haberler
  2. Sanattan
  3. Türkiye Ormancılar Derneği’nin Yüzyıllık Mirası: Doğanın Korunmasında İleri Adımlar

Türkiye Ormancılar Derneği’nin Yüzyıllık Mirası: Doğanın Korunmasında İleri Adımlar

featured

Türkiye Ormancılar Derneği’nin 100 Yılı Sergisi

Türkiye Ormancılar Derneği'nin 100 Yılı Sergisi

Sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin derinlikli perspektifinden, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) tarihinin önemli kültürel izlerini takip etmeye davet eden sergi, kişisel arşivler ve koleksiyonlardan yapılan seçkilerin yanı sıra, iş birliği yaptığımız meslektaşlarımızdan ödünç alınan eserlerle zenginleştirilmiştir. “Türkiye Ormancılar Derneği’nin 100 Yılı Sergisi”, hem TOD’un kurucularından aldığı emaneti hem de toplumsal katkı sağladığı alanlarla örtüşen bir çerçevede düzenlenmiştir.

Sergi kapsamında, sergilenen fotobloglar aracılığıyla TOD tarihinden kesitler sunulmakta ve 1924 yılından bu yana ülkemizdeki ormancılık politikalarına yön veren TOD çalışmalarından örnekler sergilenmektedir. Sanatseverlere özel bir deneyim sunan bu sergide, güncel sanata ait örnekler de Orman Mühendisi sanatçıların gözünden doğa ve ormanların çeşitli yönlerini anlatmaya yönelik bir çaba içindedir.

Sergideki eserlerden biri olan Cumhuriyet Gazetesi çizeri Kamil Masaracı’nın karikatürleri, ormanları referans alarak doğanın korunmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Masaracı, ormanların yok edilmesinin gezegenin çehresini ve ekolojisini dramatik bir şekilde dönüştürdüğüne dikkat çekmektedir. Eserlerinde, doğayla bağ kurmanın yollarından biri olarak duyuların ve hayal gücünün önemine vurgu yapmaktadır.

Necdet Ottekin’in üç boyutlu ahşap oyma eserleri, dikkat çekici ve gerçekçi detaylarla doludur; bu eserler, görünenin çok ötesinde derin anlamlar taşımaktadır. İsmet Yücel ise “Köklerin Serüveni” adlı çalışmasında, “En Büyük Sanatçı Doğadır” ilkesini benimseyerek doğa ile dost olmanın yolunun onun korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere miras bırakılmasına vurgu yapmaktadır.

Atilla Kurmuş, doğanın bir parçası olan yaprakları kullanarak oluşturduğu eserlerinde, doğanın renklerini yaprakların diliyle anlatma amacını gütmektedir. Ayrıca, sergide yer alan ve doğayı konu alan pul koleksiyonu, TOD arşivinde bulunan nadide eserleri meraklıları ile buluşturarak geçmişin izlerini günümüze taşımaktadır.

TOD kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan bu sergi, sanatseverleri tarihte bir yolculuğa çıkararak çok katmanlı bir sanat deneyimine davet etmektedir. Sergi, 4 Ocak 2025 tarihine kadar Doğan Taşdelen Kültür Merkezi’nde sanatseverleri beklemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin