İslahiye’de Kültürel Yeniden Doğuş
Halen enkaz kaldırma çalışmalarının ve yeni ev inşaatlarının devam ettiği İslahiye’de, vatandaşların, özellikle de çocukların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla önemli adımlar atılmaktadır. İlçede 61 yıl boyunca faaliyet gösteren cezaevi, 2020 yılında Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’ne dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm, deprem sonrasında aşevi olarak hizmet vermesiyle yeni bir anlam kazanmıştır.
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, anne ve babasının isimlerinin verildiği bu kütüphaneyi, yazar Sunay Akın’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan yeni kitabı “Koyu Mavi Memleket Kumaşı”nın tanıtımı dolayısıyla ziyaret etti. Bali, cezaevinin kütüphaneye dönüşümünü, “hayalin gerçeğe dönüşmesi” olarak tanımladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Annem çok okurdu. 1970’li yıllarda duvarda gaz lambası varken, annemin Kemal Tahir’in ‘Devlet Ana’sını okuduğu anı gözümün önündedir. Beş kardeşiz. 2019 Ağustos’unda annemi kaybettiğimizde, onun hatırasını yaşatmanın yollarını ararken aklımıza tereddütsüz kitap geldi. İlçede nereleri kütüphane yapabileceğimizi araştırırken, boşaltılan cezaevinin dönüştürülmesi fikri ortaya çıktı. Bu kütüphanenin, annemin ve babamın aziz hatırasına çok yakıştığını düşünüyorum.”
Cezaevinin bir koğuşu, hafıza mekânı olarak korunurken, diğer bölümler çocukların okuma etkinliklerine ve gençlerin atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.
Bilinmeyen Hikâyeler
Yazar Sunay Akın, Türkiye’nin her karış toprağına ve insanına duyduğu derin sevgiyi eserlerinde yansıtan bir edebiyatçıdır. Türkiye’ye dair pek çok bilinmeyen ama umut vaat eden geçmişe ilişkin öyküleri, sürükleyici bir üslupla aktarır. İslahiye’de, Gaziantep’in farklı ilçelerinden gelen vatandaşlar, bu usta edebiyatçıyı dinlemek ve yeni kitabını imzalatmak için Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’ne akın etmiştir. Sunay Akın, dinleyicilerini hayal kırıklığına uğratmayarak, yeni kitabından bazı hikâyeleri büyük bir heyecanla aktardı.
Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü hatırlatan Akın, “Kültürü temel yapmazsak hiçbir şeyi doğru yönetemeyiz. Toprak altındaki fay hatlarından gökyüzündeki yıldızlara kadar hepsini yönetmek için kültürü temel almak, bilgiyi üretmek ve bilgiye hâkim olmak gerekir.” dedi. Kitapta, bu kültürü inşa eden kahramanların bilinmeyen hikâyeleri ve gözden kaçan özellikleri yer almaktadır. Akın, “Kitapta ressamlar var ama hiç bilinmeyen yönleriyle. Örneğin, Çanakkale Savaşı’yla ilgili çok sayıda öykü vardır ama cephede hem savaşan hem de silahların sustuğu anlarda resim yapan ressamların öyküsüne sıkça rastlamazsınız.” şeklinde ifade etti.
Bir diğer hikâye ise işgal yıllarında Polis Cemil’in, işgalci askerlerin zulmüne uğrayan bir kadını kurtarmak için girdiği çatışmada iki askeri vurması sonucu hapse mahkûm edilerek Fransız Guyanası’na gönderilmesini anlatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve dönemin başarılı diplomasisi sayesinde 1927 yılında kurtarıldığında görev yeri İslahiye olur. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz anlamlı kütüphane, İstanbul’u, Anadolu’yu, işgal döneminin acılarını ve Cumhuriyetimizin insana verdiği değeri en güzel şekilde anlatan bu öykünün konuşulması için belki de en ideal mekânlardan biridir.