Çayırhan Termik Santralı Özelleştirme İhalesi ve İşçi Eylemleri
Çayırhan Termik Santralı’nın özelleştirme ihalesinde son teklifler, geçtiğimiz günlerde teslim edildi. İhaleye ilişkin gelişmeleri dikkatle izleyen maden işçileri, yeraltındaki eylemlerine devam etti. Madenin girişinde toplanan emekçiler, sık sık, “Satışı iptal et. Enerji, maden vatandır, vatan satılmaz. Direne direne kazanacağız.” şeklinde sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler.
Tepkiler üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihaleye dair yeni bir duyuru yayımladı. Bu duyuruda, santral ve maden sahalarında daimi işçi statüsünde kamu personelinin bulunmadığı, santral işletmesinde 770 kişinin çalıştığı, bu çalışanların 750’sinin ise hizmet alımı yapılan firma bünyesinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, kömür madeninin rödovans sözleşmesi çerçevesinde Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) tarafından işletilmekte olduğu belirtildi. ÖİB, KİAŞ’ın çoğunluk paylarının özel sektöre ait bir şirkete ait olduğunu, kömür madenindeki 1224 çalışanın KİAŞ’a bağlı olarak görev yaptığını dile getirdi. Ancak KİAŞ’ın kendi internet sitesinde, şirketin 1957 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun bir iştiraki olarak kurulduğu bilgisi yer almakta. Bu durum, ÖİB tarafından yapılan açıklamalarla çelişen bir durum olarak dikkat çekiyor.
İşçilere Garantilerin Verilmemesi
ÖİB, sendikaların önerileri doğrultusunda ihalede bazı düzenlemeler yapıldığını belirtti. Duyuruda, santral ve maden sahasında 5 yıl süreyle asgari 2 bin 50 çalışan koşulunun sağlanacağı, işçilerin işten ayrılması durumunda bile lojmanda bir yıl süreyle oturma hakkına sahip olacağı vurgulandı. Ancak, bu düzenlemede, mevcut çalışanlardan ne kadarının korunacağına dair herhangi bir garanti verilmemiş olması önemli bir belirsizlik olarak öne çıkıyor.
Duyuruya göre, vadeli ödeme yapmak isteyen yatırımcıların, ihale bedelinin yüzde 20’sini peşin olarak yatırmaları durumunda 72 ay vadeli ödeme imkânına sahip olacağı ifade edildi. Vadeye bırakılan tutarlar için vade farkı da tahsil edileceği belirtildi. İhalede muhammen bedel ilan edilmemişken, nihai pazarlık ve açık artırma görüşmeleri sonucunda, yatırımcılardan gelen tekliflerin idare tarafından belirlenen değerin altında olması durumunda ihalenin iptal edileceği kaydedildi. Ancak, “idare tarafından belirlenen değer” ibaresi, ne olacağına dair herhangi bir bilgi içermemektedir.
Ayrıca, ihalede devletin bir elektrik alım garantisi bulunmadığı, dolayısıyla alıcının tamamen piyasa koşullarında elektrik üretimi ve satışı gerçekleştireceği bilgisi de dikkat çekmektedir.