Bing Joon Ho’nun Mickey 17’sinde Trump ve Musk Üzerinden Vahşi Kapitalizmin Eleştirisi: İnsanlığın Varoluşsal Krizi

featured

Yönetmen Bong Joon Ho ve Sinemasının Derinlikleri

Yönetmen Bong Joon Ho ve Sinemasının Derinlikleri

İzleyiciler, Bong Joon Ho’yu Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan, eleştirel ve sosyal açıdan derin bir yapım olan Parazit (2019) filmiyle tanıdı. Yönetmen, yalnızca bu filmle değil, aynı zamanda Polisiye Cinayet Günlüğü (Memories of Murder/2003), Kara Komedi Yaratık (The Host/2006), Distopik Bilimkurgu Karküreyici (Snowpiercer/2013) ve Bilimkurgu Okja (2017) gibi çeşitli türlerdeki filmleriyle de dikkat çekti. Parazit‘ten sonra, Bong Joon Ho, kara komedi ve bilimkurgu unsurlarını harmanladığı Mickey 17 adlı yeni bir projeye imza attı. Bu film, Ashton Edwards’ın 2022 tarihli romanı Mickey 7 üzerinden sinemaya uyarlanmıştır.

2054 Yılında Geçen Bir Hikaye

Mickey 17, Mickey Barnes adında saf, iyi kalpli ve yardımsever bir gencin hikayesini anlatır. Mickey, çeşitli iş denemeleri yapar; bir makaron dükkânı açıp batırır, mafyaya haraç ödeyemediği için dünyayı terk etmek zorunda kalır. Bu öykü, 2054 yılında geçmektedir ve Mickey, “harcanabilir” bir görevli olarak başvurusunu yapar. Buz gezegeni Niflheim’a doğru yola çıkarak, burada varlıklı ve başarısız bir politikacı olan Kenneth Marshall ile karısı Ylfa, saf ve kutsal bir koloni kurma amacını taşımaktadır. Dört yıl süren bu yolculuk esnasında Mickey, ölümcül görevlere gönderilir; radyasyona, çeşitli virüslere maruz kalır ve canavarlar tarafından yutularak 17 kez ölür, 17 kez dirilir. Her ölümde anılarıyla birlikte yeniden klonlanarak hayatına devam eder. Bu süreçte, komiser Nasha’nın aşkı sayesinde daha kolay bir şekilde ölüp dirilmeye başlar.

Yaşam, Ölüm ve Diriliş Döngüsü

Amerika’yı Eleştiren Hollywood Üretimi

  • Mickey 17, proletaryayı temsil ederken, Başkan Marshall işçileri sömüren güç simgesidir.
  • Yönetmen, Panama Kanalı’nı, Grönland’ı ABD’ye katmak isteyen Donald Trump’ı, Mars’ta koloni kurma hayali kuran Elon Musk’ı açık bir dille eleştirir.
  • Ayrıca, geçmişten günümüze var olan tüm totaliter, faşist ve askeri rejimlere karşı da bir duruş sergiler.

Büyük Bütçe ve Yıldız Kadro

Bilimkurgu, kara komedi, politik eleştiri ve taşlama unsurlarını bir araya getiren bu filmin kadrosu son derece etkileyicidir. Robert Pattinson, Mark Ruffalo, Toni Colette, Naomie Ackie, Anamaria Vartolomei ve Steven Yeun gibi isimler, bu projede yer alarak izleyiciyi derinden etkileyen bir performans sergilemektedir. Sanat sinemasında kendine yer bulan Pattinson, iki farklı karakteri de ustalıkla canlandırarak dikkat çekmektedir.

Yapım tasarımları, görüntü yönetimi (Darius Khondji) ve özel efektler, filmin görsel estetiğini ve etkileyiciliğini artırmaktadır. Hollywood’da 118 milyon dolarlık büyük bir bütçeyle çekilen Mickey 17, Bong Joon Ho’nun ABD ile, dev sinema endüstrisiyle alay eden bir anlatım tarzını benimsemesine olanak tanır. Yönetmen, kapitalizm, totalitarizm, militarizm ve sömürgecilik karşısında derin bir nefret beslerken, sosyal adaletsizlikten de büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Doğadan, insandan daha ‘uygar’ olan hayvan türlerine olan yakınlığı, filmdeki temaları daha da derinleştirir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin