Bakırköy’de Hüzün ve Hayat: ‘Ben Kolay Ölmem’ Sergisi Gazete Manşetlerinin Anlatısı

featured

İspirtohane Kültür Merkezi’nde “Ben Kolay Ölmem” Sergisi

İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in kapsamlı arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu sergi, 1990’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların haberlerini manşetten veren orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Sergiyi ve Gülek’in koleksiyonunun derin anlamını keşfetmek üzere kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdik.

Sergide Yer Alan Koleksiyonunuzu Nasıl Tanımlıyorsunuz?

Bu koleksiyon, benim için en hüzünlü ve en acı verici olanıdır. Lise 1. sınıftan itibaren, yani tam kırk beş yıldır Cumhuriyet gazetesini düzenli olarak okuyorum ve her gün satın alıyorum. Önemli günlerde ve ulusal bayramlarda ise tüm gazeteleri topluyorum. Serginin başlangıcını, lisedeyken yaşadığım ilk ders boykotunun sebebi olan Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberinin yer aldığı gazete oluşturuyor. Bu ölüm haberiyle birlikte, dersleri boykot etme kararı almıştık. Ertesi gün çıkan Cumhuriyet gazetesini saklamıştım. İşte bu olay, koleksiyonumun başlangıcı oldu. Ne yazık ki, koleksiyonum büyüdükçe büyüdü. Zenginleşmesinden korktuğum tek koleksiyonum bu. Aydınlarımız, 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlamak amacıyla sağ-sol çatışması kisvesinde katledildiler. 1990’lı yıllarda ise laik-dindar çatışması kılıfı altında suikastlar devam etti. 2000’li yıllarda da, derin devletin sırlarını ortaya çıkaranların hedef alınmasıyla bu süreç sürdü. Suikastlar devam ettikçe, koleksiyonum da ne yazık ki büyümeye devam etti. O dönemlerde edinemediğim gazeteleri ise sonradan sahaflardan temin ederek tamamladım.

‘Başka Bir Anlam İçeriyor!’
Sergide Dikkatimizi Cumhuriyet Gazetesi Çekiyor…

Sergide, en büyük manşetleri atan Cumhuriyet gazeteleri en ön sırada yer almakta. Öldürülen aydınlarımızın çoğunun Cumhuriyet yazarı olması, bu duruma ayrı bir anlam katıyor. Bu da gösteriyor ki, sergi, Cumhuriyet gazetesinin acı günlerini anımsatan bir sergi niteliği taşıyor.

‘En Büyük Dileğim…’
Serginin Oluşum Sürecinden Bahseder Misiniz?

Bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” isimli bir sergi hazırladım. Bu sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Sayın Ayşegül Ovalıoğlu’nun destekleriyle açtık. Ayrıca, benim koleksiyonumdan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi, ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilendi. 24 Ocak’ta açıldığı için, baş köşede Uğur Mumcu yer almakta. Sergide Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Eşref Bitlis ve Gaffar Okkan gibi öldürülen yurtseverlerin suikast haberleri de yer alıyor.

Serginin Amacı Sizce Nedir?

Kalpaksız Kuvayı Milliyecilerin emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı mücadelesini anlatmak ve bizlere yol açan, yol gösteren şehitlerimizi, cinayetlerin üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek. Onlar, ancak Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmak yolunda olanların varlığını hissettikleri sürece “Ben ölmedim ki!” diyebilirler. Koleksiyonumdaki gazetelerin sayısının daha da artmaması, en büyük dileğimdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin