Ramazan’da Gıda Güvenliği İpuçları
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, ramazan ayında gıda güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti. Ramazan ayının beslenme alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirdiğini belirten Toprak, “Ramazan’da özellikle oruç süresinin uzaması ve fiziksel aktivitelerin azalması nedeniyle yediğimize ve içtiğimize daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bu durum, her dönem dikkat edilmesi gereken bir konu. Özellikle iftar sırasında tüketeceğimiz yiyecekleri sahura kadar açıkta bırakmamamız son derece önemli. Yiyebileceğimiz kadar yiyeceği ısıtıp, hemen tüketmek gerekiyor. Sıklıkla yemeği ısıtıp soğutmak gıda zehirlenmesine ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, sipariş ettiğimiz yemeklerin iftara yakın bir zamanda masaya gelmesi de büyük bir önem taşıyor. Masada çok fazla bekleyen yiyecekler, özellikle et ve süt ürünleri için risk oluşturabilir.” diye vurguladı.
Toprak, evde hazırlanan yemeklerin saklanmasıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Eğer yaptığımız yemekler etli ise maksimum 2 gün, sebze yemeklerini ise 3 ya da 4 günden fazla dolapta tutmamak gerekiyor. Alışveriş yaparken, ürünlerin son tüketim tarihlerine dikkat etmemiz çok önemli. Donuk ürünleri en sona alıp hızlıca dolaba yerleştirmek gerekiyor. Soğuk yemeklerin soğuk, sıcak yemeklerin ise sıcak muhafaza edilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Özellikle yemekleri 65 derecenin üzerinde servis etmekte fayda var. Pişirme derecelerine dikkat edilmeli; et, yumurta ve tavuk gibi ürünlerin çiğ ya da az pişmiş tüketilmemesi önem teşkil ediyor.”
‘Gıda Kolisine Temizlik Ürünlerini Koymamak Gerek’
Ürünlerin yapım, saklama ve tüketim aşamalarındaki özensizliğin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çeken Uğur Toprak, “Bakterilerin ve toksinlerin yoğunluğuna göre gıda zehirlenmesi ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme bile yol açabilir. Ramazan kolilerini hazırlarken, içindeki ürünlere dikkat etmek oldukça önemli. Soğuk zinciri bozacak kavurma gibi ürünlerin koliye konmaması gerekiyor. Ayrıca, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünleri de koliye koymaktan kaçınmalıyız. Gıda kolisine temizlik ürünlerini koymamak da büyük önem taşıyor.” dedi.
Ramazan Ayı Zehir Olmasın
Restoranları tercih edenler için de uyarılarda bulunan Toprak, “İşletmenin hijyen koşullarına dikkat etmek şart. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen kayıt belgesinin işletmede asılı olması gerekiyor. Aşçıların ve servis elemanlarının hijyenik durumu göz önünde bulundurulmalı. Yemeğin iftara yakın bir saatte masaya konması da oldukça önemli. Ramazan ayı kış mevsimine denk geldiği için fiziksel aktiviteler azalmış durumda ve bu durum aşırı kilo almaya neden olabilir. Obeziteye yol açmamak için yediklerimize dikkat etmemiz şart. İftardan sonra su tüketiminin de yeterli seviyede olması gerektiğini unutmamalıyız. Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi, bu dönemin zehir olmaması için son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.
Esnaf ve Müşteri Hijyene Dikkat Ediyor
Restoran işletmecisi Eymen Taşdöken, hijyen kurallarının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Hem ustalarımızın hijyenine hem de servis esnasındaki yoğunlukta bu kurallara dikkat ediyoruz. Ürünleri alırken çok titiz davranıyoruz. Et ve sebze ürünlerini dikkatlice seçiyoruz. Tedarik ettiğimiz yerler her zaman bellidir ve özellikle eti aldığımız kasaplardan kesim raporlarını talep ediyoruz. Helal kesim ve sağlıklı ürün olmasına özen gösteriyoruz.” dedi.
Restoranda yemek yiyen kurye Mehmet Çelik ise, “Dengeli beslenmek en önemli husus. Tanıdık bir mekanda yemek yemek her zaman daha iyi. Hijyen benim için öncelikli bir konu. Ramazan’da yediklerimize dikkat etmek şart.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi. Müşterilerden kasap Ertuğrul Sönmez de, “Ürünün sağlıklı olmasına dikkat ederim. Kasap olarak yerel mezbahalarda hayvanları kestiriyorum. Devlet veterineriyle birlikte sağlık raporlarına özen gösteriyorum. Gittiğim lokantalarda da her zaman temizliğe dikkat ederim.” ifadelerini kullandı.