Soğuk Havalarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Grip Artışına Dikkat
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir sempozyum için Edirne’ye gelen Doç. Dr. Ocak, soğuk havaların etkisiyle üst solunum yolu enfeksiyonları ve daha ciddi semptomlar gösteren grip vakalarının artış gösterdiğini vurguladı. Her iki hastalığın da büyük oranda virüsler tarafından tetiklendiğini belirten Ocak, “Hastalığın neden olduğu mikroplar farklı türlerde sınıflandırılabilir. En yaygın olanları virüsler ve bakterilerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile gribe yol açan durumların yaklaşık yüzde 80’i virüsler tarafından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19’un da bir virüs olduğunu hatırlatmak gerekir,” dedi.
Ocak, soğuk havalarda insanların kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirdiğini ve bu durumun yakın temasın artmasına neden olduğunu ifade etti. Damlacık yoluyla bulaşan viral hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla hasta olan kişilerin maske takmasının önemine değinen Ocak, şu ifadeleri kullandı: “Hava soğuk olduğu için kapalı alanlarda daha fazla zaman geçiriyoruz ve açık havada çok az bulunuyoruz. Kapalı ortamlarda viral hastalıklar damlacık yoluyla kolayca yayılabiliyor. Bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde, virüsler havada kalıyor. Diğer insanlar bu havayı soluduğunda enfeksiyon üst solunum yoluna yerleşiyor ve hastalık oluşuyor. Özellikle risk grubundaki bireyler ve yaşlılar, kapalı ortamlarda maske kullanarak kendilerini hastalıktan koruyabilirler. Hastalığa yakalanan kişiler de, virüsleri başkalarına bulaştırmamaları adına maske takmalılardır. Hasta bir kişi maske takıyorsa, hapşırsa veya öksürse bile virüsler etrafa yayılmamış olur.”
Antibiyotik Kullanımında Dikkat
Ocak, hastalıklara karşı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini özellikle vurguladı. Hafif bir soğuk algınlığı veya burun akıntısı durumunda insanların hemen antibiyotik kullanma eğiliminde olduğunu belirten Ocak, “Bu yaklaşım kesinlikle doğru değil. Antibiyotikler mutlaka bir uzmana danışılarak, uzmanın önerisi doğrultusunda ve mümkünse o bölgeden örnek alınarak kullanılmalıdır. Kontrolsüz antibiyotik kullanımı zamanla bakterilerde direnç gelişimine yol açar ve bu durum uzun vadede halk sağlığı için ciddi sorunlar yaratabilir,” şeklinde konuştu. Ocak, hastalıkların tedavisinde doktor tavsiyelerine uyulmasının ve gerekli önlemlerin alınmasının önemini de ifade etti.