Uzman Tavsiyesi: Alışveriş Sepetine En Son Eklenmesi Gereken Et Ürünleri

featured

Kırmızı Etin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kırmızı etin önemli besin kaynaklarından biri olduğunu belirtirken, uygun saklama koşullarına uyulmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Yüksek kaliteli protein, B grubu vitaminleri ve mineraller açısından zengin olan etlerin, çok kısa sürede bozulma riski taşıdığını ifade etti.

Gürbüz, “Etler, taşınma, saklama, satın alma ve evlerde buzdolabına yerleştirilme süreçlerinde mikrobiyal kontaminasyona maruz kalabilir. Etin doğal yapısı, mikroorganizmalar için oldukça elverişli bir ortam sunmaktadır.” dedi. Bu nedenle, etlerin hijyenik koşullara sahip market veya kasaplardan temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Alışverişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Gürbüz, et ve et ürünlerinin alımını alışverişin son aşamasında gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Etleri satın aldıktan sonra, ödeme yapıldıktan hemen sonra oyalanmadan en kısa sürede evlerimize ulaştırmalıyız. Bu, mikroorganizmaların faaliyetlerini azaltmak açısından son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

Etlerin soğuk ortamdan alındığını, ancak büyük marketlerde uzun süre dolaşmanın mikroorganizmaların hızla hareket geçmesine neden olabileceğini belirtti. “Çünkü ortam sıcaklığı, mikroorganizmaların üremesi için uygun hale gelir. Sıcak ya da rutubet gibi faktörler, bu mikroorganizmaların hızlı bir şekilde gelişmesine sebep olabilir.” diye ekledi.

Gıda Zehirlenmesi Riskleri

Etin sıcak ortamlarda uzun süre bekletilmesinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade eden Gürbüz, alışverişte etlerin bazen 3-4 saat boyunca market arabalarıyla veya aracın bagajında dolaşmasının gözlemlendiğini aktardı. Bu durumun, tüketicilerin güvenilir ürün aldığını düşünürken, kendi hatalarından dolayı evde etin bozulmasına neden olduğunu belirtti.

Etlerin Saklama Süreleri

Etlerin evde buzdolabının soğutucu kısmında veya derin dondurucu bölmesinde saklandığını anlatan Gürbüz, “Etlerin soğutucu kısmında saklama süresi oldukça kısadır. Özellikle kıyma satın almışsanız, kıymadaki bozulma çok daha hızlı ilerleyecektir. Bu nedenle kıymayı fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Kıymanın dayanma süresi 1-2 günü geçmemelidir.” bilgilerini paylaştı.

Gürbüz, endüstriyel sistemde etin -35 santigrat derece şok dondurma yöntemiyle dondurulduğunu ve bu şekilde etin iç sıcaklığının -18 dereceye getirildiğini belirtti. “Endüstriyel olarak etlerin muhafaza süresi 1 yıla kadar dayanabilirken, evdeki etlerin 6 aydan fazla bekletilmemesi gerekmektedir. Çünkü evdeki derin dondurucular, etin iç sıcaklığını genellikle -18 dereceye ulaştıramaz.” dedi.

Kıyma veya kuşbaşı halinde derin dondurucuya konulan etlerin dayanma süresinin daha kısa olduğunu, bu süreyi yaklaşık 3-4 ay olarak değerlendirebileceklerini ifade etti. “Eğer geçen Kurban Bayramı’ndan etleri derin donduruculara koyduysak, bu etlerin bir an önce tüketilmesi önemlidir. Aksi takdirde, istenmeyen halk sağlığı sorunlarıyla karşılaşabiliriz.” diye sözlerine son verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin