Türkiye’de Her 3 Kişiden 1’i Obez: Sağlık Sorunları ve Çözümleri

featured

Prof. Dr. Oktay Banlı’dan Obezite ile Mücadele Önerileri

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, Kayseri’de gerçekleştirilen 5. Obezite Tanı ve Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım Sempozyumu’na katılmak üzere geldiği şehirde, DHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin obezite konusunda Avrupa’nın en üst sıralarında yer aldığını vurgulayan Banlı, obezitenin dikkate alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Obez Olmamak Her Şeyden Önce Çok Önemli

Obezite ile mücadelede sağlıklı beslenmenin rolünü vurgulayan Prof. Dr. Banlı, “Obezite, günümüzde oldukça güncel bir konu. Toplumun yaklaşık üçte biri obez; yani her 3 kişiden 1’i obez. Bu durumdan dolayı herkes kilo vermek istiyor. Kilo verme sürecinde uygulanan ameliyatlar ve ameliyat dışı yöntemler, sonuçları itibarıyla ciddi bir haber değeri taşıyor. Obezite ile mücadelede en önemli nokta, obez olmamak. Bu nedenle, ilkokuldan itibaren dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve hareket etmeyi hayatımıza entegre etmemiz gerekiyor. Obezite gelişmeden, diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon, diz ve bel ağrıları gibi yandaş hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için önleyici tedbirler almak şart” şeklinde ifade etti.

Obezler Normal İnsanlardan 12-13 Yıl Daha Az Yaşıyor

Doğru hastalara uygulanan obezite cerrahisinin hayat kurtarıcı etkisi olduğuna değinen Banlı, “Araştırmalara göre obez bireyler, normal kilolu bireylere göre ortalama 12-13 yıl daha az yaşamaktadır. Ayrıca, obez bireylerin yaşam kalitesi de düşmektedir. Obezite cerrahisi, bu bireylerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerine olanak tanıyabilir. Bu nedenle, güvenli ve doğru bir şekilde yapılan obezite cerrahisi, hem hayat kurtarıcı hem de yaşam kalitesini artıran bir işlem olarak öne çıkıyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 100 bin obezite ameliyatı gerçekleştiriliyor. Bu ameliyatların güvenli bir şekilde yapılabilmesi için buradayız ve eğitim almış cerrahların bu ameliyatları gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, hastaların ameliyat sonrası herhangi bir sorunla karşılaşması durumunda, o hastanenin tüm komplikasyonlarla baş edebilecek donanıma sahip olması da son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu Oluşması İçin Bakanlığa Önerimiz Oldu

Prof. Dr. Banlı, “Obezite cerrahisi ile ilgili yönetmelik, genelgeler ve diğer çalışmalar hala devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ile yakın bir iş birliği içindeyiz. Dernekler ve vakıf olarak bu süreçlerin içinde aktif bir şekilde yer alıyoruz. Amacımız, güvenli bir obezite cerrahisi gerçekleştirmek ve uygun hastaların bu ameliyatları olmasını sağlamak. Eğitim almış cerrahlar tarafından, iyi hastanelerde bu ameliyatların yapılmasını teşvik etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, obezite ameliyatlarının düzenlenmesi, merkezlerin denetlenmesi ve bu konuda yetki ve sorumlulukların belirlenmesi amacıyla bir bilim kurulu oluşturulması için Bakanlığa bir öneride bulunduk. Bu öneri olumlu karşılandı ve zaman içerisinde böyle bir kurulun oluşacağına inanıyorum. Daha önce, organ nakilleri için de benzer bir bilim kurulu kurulmuştu ve Türkiye’de nakiller disiplinli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Aynı disiplini obezite cerrahisi için de uygulamak istiyoruz. Bu sürecin nasıl işleyeceğine dair önerilerimizi sunduk. Şu anda yetki, sorumluluk ve adayların seçilmesi Bakanlığımızın kararına bağlı” şeklinde sözlerini tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin