Sinüzit Tedavi Edilmezse Hayatınızı Tehdit Edebilecek Sağlık Sorunları!

featured

Sinüzit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Uzman Dr. Fatih Fidan, sinüzitin, yüz kemikleri içerisinde bulunan ve sinüs adı verilen hava dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu ifade etti. Sinüzit, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonucunda gelişmektedir. Dr. Fidan, “Sinüzit belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir; ancak en yaygın belirtiler arasında burun tıkanıklığı, baş ağrısı, geniz akıntısı, yüz ve göz çevresinde dolgunluk hissi, sarı veya yeşil renkte burun akıntısı, geceleri artan öksürük, boğazda yanma hissi, ağız kokusu ve koku-tat duyularında azalma bulunmaktadır. Akut sinüzitte ağrı daha belirgin iken, kronik sinüzitte tıkanıklık ve geniz akıntısı ön plandadır” dedi.

Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir

Hastalığın süresine bağlı olarak üç farklı türü bulunduğunu vurgulayan Dr. Fidan, “Akut sinüzit genellikle 4 haftadan kısa sürmekte ve çoğunlukla soğuk algınlığına benzer belirtiler göstermektedir. Subakut sinüzit, genel semptomların 4 ile 12 hafta arasında devam ettiği bir durumdur. Kronik sinüzit ise genellikle 12 haftadan daha uzun sürer ve tekrarlayan bir seyir izler. Sinüzitin uygun şekilde tedavi edilmemesi, farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyonları, menenjit ve beyin apsesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Alerjik Bünye Sahip Kişilere Özel Dikkat

Dr. Fidan, “Akut sinüzitin en yaygın nedeni virüslerdir ve bu durum genellikle kendiliğinden iyileşme eğilimindedir. Alerjik bünyeye sahip bireylerde sık sık sinüzit atakları görülebilir. Bu kişilerde sinüzit gelişiminde hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz gibi çevresel faktörler önemli rol oynamaktadır. Eğer alerjik etkilere açıksanız, bu duruma özel bir dikkat göstermelisiniz. Ayrıca geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis ve bağışıklık sistemi yetersizliği gibi durumlar da sinüzitin yaygın nedenleri arasındadır. Burunda bulunan polipler, tümörler, yabancı cisimler ve diş enfeksiyonları da sinüzit gelişiminde etkili olabilen diğer faktörlerdir” ifadelerini kullandı.

Sinüziti Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Uzm. Dr. Fatih Fidan, birkaç basit önlemle sinüzitin tetikleyicilerini engellemenin mümkün olduğunu belirterek, “Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. El hijyenine dikkat etmek, sağlığınız için son derece önemlidir. Sigara ve hava kirliliğinden kaçınmak, alerjik reaksiyonlara karşı tedbir almak, soğuk algınlığınızı ihmal etmemek ve zamanında uygun tedaviye başlamak, sinüzit riskini azaltacaktır. Ayrıca kuru havalarda nemlendirici cihaz kullanmak da faydalı olabilir” diyerek önerilerde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin