Norovirüs ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, norovirüs hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen belirtilerin 3 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Korkut, “Norovirüs, gastroenterit adı verilen bir duruma sebep olan ve ishal, bulantı ile kusma gibi belirtilerle kendini gösteren bir virüstür. Bu virüs, yiyecekler, içme suları veya kişisel temas yoluyla kolayca bulaşabilir ve bulaştıktan sonra genellikle 48 saat içinde belirtiler ortaya çıkabilir. Bulantı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir. Özellikle kapalı alanlarda, mevsim farkı gözetmeksizin, kış aylarında daha fazla bulunduğumuz için okullarda, kreşlerde ve hastane gibi sağlık kuruluşlarında bu virüsün yayılması riski artmaktadır” dedi.
Norovirüs ile enfekte olduktan sonra genellikle 48 saat içinde karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomların görüldüğünü belirten Korkut, “Hafif ateş de görülebilir ve genellikle sulu bir ishal şeklinde gerçekleşir. Belirtiler genellikle bir ila üç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı vakalarda ishal süresi uzayabilir. Bu durum, özellikle bebekler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve gebeler için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Eğer ishal uzamışsa, kanlı bir hale dönüşmüşse veya ateş yükseliyorsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Hijyenin Önemi
Norovirüsün hem gıda ve su yoluyla, hem de insan temasıyla bulaşabileceğini ifade eden Korkut, “Hijyen kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Özellikle el temizliği; tuvaletten çıktıktan sonra ve gıda hazırlarken mutlaka el yıkanmalıdır. Ayrıca masaların ve diğer yüzeylerin temiz olması da gerekir. Gıdaları temizlerken, özellikle meyve ve sebzeleri bol su ile yıkamak son derece önemlidir. Hastalıklı kişilerle temas ederken el hijyenine dikkat edilmelidir. Gerektiğinde kalabalık ortamlarda maske kullanımı önerilmektedir. Norovirüs, insandan insana temas yoluyla, gıdalardan ve sulardan bulaşan bir hastalıktır. Tedavisi genelde basit olup, hastalık kendi kendini sınırlayabilir. Yaklaşık 48 saat içinde bulantı, kusma ve ishal belirtileri kendiliğinden geçebilir” dedi.
Virüse Karşı Alınacak Önlemler
Virüse yakalandığınızda istirahat etmeye, bol sıvı almaya ve beslenmeye dikkat etmenin önemini vurgulayan Korkut, “Özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır; bu nedenle istirahat, bol sıvı alımı ve dengeli beslenmeye özen göstermek gereklidir. Antibiyotik tedavisi uygulanmaz çünkü hastalık virüs kaynaklıdır. Ancak hastalık ilerlerse, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ateş yükselirse, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi gibi durumlar ortaya çıkarsa, çocuklarda ağlama nöbetleri başlarsa veya kanlı ishal görülürse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kış mevsiminde, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğimiz için temas sıklığı artar ve hijyene daha fazla önem vermek gerekir. El hijyeni bu noktada çok önemlidir; mutlaka su ve sabun kullanılmalıdır. Mevsime uygun olarak, meyve tüketimine ve vitamin desteğine de dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.