1. Haberler
  2. Sağlıktan
  3. Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat: Hayat Kurtaran Uyarılar

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat: Hayat Kurtaran Uyarılar

featured

Kış Günlerinde Karbonmonoksit Zehirlenmesine Dikkat!

Dondurucu kış günlerinde, ısınma amacıyla kullanılan kömür ve doğal gazlı ısıtıcıların yanlış kullanımı, “sessiz tehlike” olarak adlandırılan karbonmonoksit gazından kaynaklanan zehirlenme riskini artırmaktadır. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Çakır, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, ölümden kurtulmuş olsa bile hayat boyu sakatlanmalara yol açabilecek oldukça riskli durumlar olduğunu belirtti.

Vatandaşların, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı özel tedbirler alması gerektiğini vurgulayan Çakır, “Karbonmonoksit zehirlenmelerinden kaçınmak için bacaların kontrolü sıkça yapılmalıdır. Bu dönemdeki ters rüzgarların estiği durumlarda vatandaşların özel tedbirler alması gerekir,” şeklinde konuştu. Artan ters rüzgarlar nedeniyle acil servislerde karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarının sayısının arttığını ifade eden Çakır, “Bu şikayetle çok sayıda hasta başvuruda bulundu. Birkaç gündür düşük dozda karbonmonokside maruz kalanlar, zehirlendikleri baştan anlaşılmamış ve düşük dozda karbonmonokside uzun süre maruz kalma sonucu başka şikayetlerle, örneğin baş ağrısı gibi, farklı kliniklere gitmiştir. Bu durum oldukça tehlikeli,” dedi.

Düşük dozda karbonmonokside uzun süre maruz kalmanın riskleri konusunda da uyarılarda bulunan Çakır, “Bu durumu akılda bulundurmak ve farkında olmak çok önemlidir,” ifadelerini kullandı.

Baca ve Soba Temizliği Şart

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Hasan Koçak da karbonmonoksit zehirlenmelerinin son dönemde gündemde olduğunu belirterek, baca ve soba temizliği konusunda itfaiyenin çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Soba ve kömür bacalarının temizliğinin güz döneminde yapılması gerektiğini vurgulayan Koçak, “Zamanla kurum denilen atıklar birikerek bacanın ağzını kapatıyor. Bu durumda ters rüzgarların etkisiyle içeriye karbonmonoksit gazı sızarak zehirlenmelere neden olabiliyor,” dedi.

Koçak, doğal gaz bacalarının da mutlaka dışarıya açılması gerektiğini ifade ederek, “Yoğun olarak kullanılan lokanta bacalarının temizliği yılda en az 4 kez, yani 3 ayda bir yapılmalıdır. Bu temizliklerin yapılmasının sebebi, boru ve baca içerisinde zamanla biriken atıkların, yağ parçalarının, baca içerisinde katman oluşturmasıdır. Bu durum aşırı ısınmaya ve yangın riskine yol açmanın yanı sıra, bacanın çekişini engelleyerek gazın ve dumanın içeriye dolmasına sebep olabilir,” şeklinde konuştu.

Bir Ailenin Karbonmonoksit Deneyimi

İki çocuğu ve kayınvalidesiyle birlikte karbonmonoksit zehirlenmesi geçiren 43 yaşındaki Dilek Tokgöz Pak, “3 gündür evde zehirlendiğimizi ve bu süre zarfında bunun farkında olmadığımızı,” anlattı. Şiddetli baş ağrısı ile hastaneye başvurduklarını dile getiren Pak, “Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı ve aşırı derecede gözde kararma yaşadım. Gece bir iki kere camı açıp odayı havalandırdım. Sanırım bizi kurtaran bu oldu. Çocuklar bulantı yaşamaya başladı. Büyük kızım bayıldı ve hemen ambulansı aradık. Aziziye ilçesinden buraya geldik. Çocuklarımın durumu daha iyi, ancak annem ve benim ağrılarımız devam ediyor,” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin