İki Haftadan Fazla Süren Belirtiler: Yumurtalık Kanserinin İlk Uyarısı Olabilir!

featured

Dünya Kanser Günü ve Yumurtalık Kanseri Farkındalığı

Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müge Harma, toplumda kanserle ilgili farkındalığın artırılması amacıyla 4 Şubat tarihinin “Dünya Kanser Günü” olarak kutlandığını vurguladı. Kanser tedavisinde en kritik unsurlardan birinin korunma ve erken teşhis olduğunu belirten Harma, özellikle yumurtalık kanserinin dikkat çekici bir ölümcül kanser türü olduğunu ifade etti.

Harma, yumurtalık kanserinin kadınlarda sıkça görülen ve genellikle sessiz bir şekilde ilerleyen bir kanser türü olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yumurtalık kanseri, sinsi bir yapıya sahip olduğundan, ‘sessiz katil’ olarak tanımlanmaktadır. Bunun nedeni, belirtilerinin diğer hastalıklarla kolayca karıştırılabilmesidir. Karında şişlik, hazımsızlık, mide yanması, reflü ve bağırsak alışkanlıklarındaki düzensizlik gibi belirsiz şikayetlerle ortaya çıkar. Bu nedenle hastalar, farklı polikliniklerde vakit kaybedebilirler. Eğer bu tür şikayetler iki hafta boyunca devam ederse, hastaların kadın hastalıkları ve doğum bölümüne yönlendirilmesi son derece önemlidir.”

Yumurtalık kanserinin temel tedavi yönteminin cerrahi olduğunu belirten Harma, tümör dokularının mümkün olan en iyi şekilde çıkarılmasının şart olduğunu ifade etti. Ayrıca, yumurtalık kanserinde hücrelerin çoğalmasının farklı yollar izlediğini ve karın içindeki organlara sessiz bir şekilde yayıldığını anlattı.

“Her yıl düzenli muayene ile erken teşhis sağlanabilir”

Yumurtalık kanserinin görülme sıklığının özellikle 60 yaş ve üzerindeki kadınlarda daha fazla olduğunu aktaran Harma, meme kanserinin 8 kadından birinde görüldüğünü, yumurtalık kanserinin ise 80 kadında bir karşılarına çıktığını belirtti. “Meme kanseri tanısı almış bireylerde, ailesel öykü mevcutsa, mutlaka yumurtalık kanseri ve rahim kanseri yönünden de muayene yapılmalıdır. Düzenli yıllık muayeneler sayesinde, erken teşhis sağlanabilir” dedi.

Genetik yatkınlığın önemine de değinen Harma, “Artık genetik yatkınlıklar için tarama testleri yapılmaktadır. Özellikle BRCA1 ve BRCA2 mutasyonları gibi genetik yatkınlıklar saptandığında, bu bireylere koruyucu cerrahi önerilmektedir. Tüplerin, yumurtalıkların ve rahmin alınması gibi cerrahi koruyucu tedavi seçenekleri değerlendirilmektedir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin