Influenza Vakalarında Artış: Sağlık Bakanlığı Uyarıyor
Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, influenza (grip) vakalarında Ocak ayının üçüncü haftasında kayda değer bir artış gözlemlendi. Türk Toraks Derneği (TTD) Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis, “Son iki haftadır solunum semptomları ile başvuran hasta sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Birçok hastanede servis ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarında artışlar gözlemlenmekte ve ağır zatürre ile solunum yetmezliği vakaları ortaya çıkmaya başlamıştır” diyerek artan vaka sayısına dikkat çekti. Ayrıca, risk gruplarının bu duruma özel bir dikkat göstermeleri gerektiğini vurguladı.
Covid-19 döneminde maske kullanımının yaygınlaşması nedeniyle influenza vakalarının sıklığında bir azalma yaşanmıştı. Ancak bu yıl, grip vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Son dönemde servis ve yoğun bakım yatışlarında görülen artış, halkı bilgilendirme ihtiyacını doğurmuştur. Influenza, halk arasında grip olarak bilinen, ani başlayan ateş, öksürük, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, eklem ve kas ağrıları ile seyreden bir enfeksiyondur. Genellikle hastalık, ilk bir hafta içerisinde kendi kendine iyileşir. Ancak, kronik hastalığı olanlar, hamileler, yenidoğanlar ve yaşlılar için hastalık ağır seyredebilir, hastaneye yatış ve yoğun bakım gerektirebilir, hatta ölümle sonuçlanabilir.
Covid-19 ve Influenza İlişkisi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Aralık ayının son haftasında influenza vakalarının saptanma oranları zirve yapmış, Ocak ayında ise ılımlı bir azalma gözlemlenmiştir. En sık görülen influenza tipi A, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinmektedir. Influenza A’nın H1N1 alt tipi, ülkemizde en sık tespit edilen türdür. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2025 yılı üçüncü haftasında solunum şikayetleriyle aile hekimlerine başvuran hastalardan alınan solunum yolu numunelerinde 67 hastada (yüzde 34,5) influenza virüsü, 32 hastada ise (yüzde 16,5) diğer solunum yolu virüsleri (rinovirüs ve SARS-CoV-2) tespit edilmiştir. Ocak ayının üçüncü haftasında açıklanan rakamlarda, influenza pozitif saptanma oranlarında önemli bir artış olduğu gözlemlenmiştir.
Aşılama ve Korunma Yöntemleri
Son iki haftada solunum semptomları ile acil başvurularda ciddi bir artış yaşandığını belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün, şunları ifade etti: “Son zamanlarda grip, ağır pnömoni ve solunum yetmezliği vakaları artış göstermektedir.” Aşı ve maske kullanımı bu noktada büyük önem taşımaktadır.
Türk Toraks Derneği olarak, özellikle risk grubunda bulunan kişiler için her yıl grip aşısının tekrarlanmasını öneriyoruz. Grip aşısı, grip mevsimi boyunca Ekim ve Mart ayları arasında yapılabilir. Genel enfeksiyon korunma önlemleri arasında el yıkama, kalabalık ortamların havalandırılması ve hasta kişilerin maske kullanımı gibi tedbirlerin alınması, enfeksiyonların yayılımını azaltmada kritik öneme sahiptir. Hastanelerde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi de bu bağlamda önemlidir. Acil servislerde test sayısının artırılması, influenza tanısının konulması ve tedavinin hızlı bir şekilde başlatılması açısından büyük bir gereklilik arz etmektedir.
Testlerin Önemi
Vakalardaki çoğunluk, influenza H1N1 ve H3N2 alt tipleriyle ilişkilidir. Ağır akut solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle yatan hastalardan alınan solunum yolu numunelerinde 23 (yüzde 23) influenza virüsü ve 25 diğer virüsler saptanmıştır; bu virüslerin çoğunluğu Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) olarak belirlenmiştir. Influenza, RSV, rinovirüs ve Covid-19, benzer semptomlarla seyrettiği için test yapılmadan bu hastalıkları ayırt etmek oldukça güçtür. Influenza tanısı konulduğunda, ağır ve risk grubundaki hastalarda oseltamivir tedavisi oldukça etkilidir. Test sayısının artırılması, gereksiz ilaç kullanımını önleyerek ilaç direncinin azalmasına katkı sağlayacaktır.