Sağlıklı Yaşam İçin Doğanın Altın Sırrı: Buğday Ruşeymi
Uzmanlar, modern yaşamın getirdiği hızlı tempoya ve stresli ortamlara rağmen sağlıklı bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, doğal beslenme, stres yönetimi, yeterli uyku ve düzenli fiziksel aktivite gibi unsurların önemi büyüktür. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, sağlıklı beslenmenin hastalıklardan korunma ve yaşlanmayı yavaşlatmada kritik bir rol oynadığını belirtiyor. Günlük diyetimizde yer verilmesi gereken besinlerden birinin doğanın “altın sırrı” olarak adlandırılan buğday ruşeymi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erk, “Ruşeym, bedenimizi genç tutan son derece değerli bir besin kaynağıdır” diyor. İşte bu mucizevi besinin faydaları ve tüketim yolları hakkında bilmeniz gerekenler:
Çok Güçlü Bir Protein, Vitamin ve Mineral Deposudur
Ruşeym, buğdayın çimlenerek yeni bir bitki oluşturacak genetik kodlarının saklandığı bölgedir. Bu besin maddesi, vücut için gerekli birçok besin ögesini yüksek miktarlarda içerir ve tüketimi oldukça yaygındır. Tam buğday unu ve tam buğdaydan üretilen ürünler dışındaki tüm buğdaylı gıdalarda ruşeym ayrılır. Ancak, ruşeym buğdayın diğer kısımlarına göre çok daha yüksek lif oranına sahiptir. Ayrıca, yağ oranı da buğdayın diğer kısımlarına göre fazladır ve faydalı yağ asidi olan Omega-3 içerir. Bunun yanı sıra, 18 çeşit amino asit içeren güçlü bir protein kaynağıdır. A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 (folik asit) ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri açısından zengindir.
Kime Önerilmez?
Ruşeymin sağlığa bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak, gluten alerjisi olan bireyler ve çölyak hastaları için zararlı olabilir. Bu nedenle, ruşeym tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışılması önerilir. Bebeklerde ise, ruşeymin 8. aydan sonra, yine doktora danışılarak verilmesi uygun görülmektedir. Pişirildikten sonra fazla bekletilmeden verilmesi ve çeşitli yiyeceklerle karıştırılarak, örneğin yoğurtla birlikte sunulması faydalıdır.
Yaşlanma Karşıtıdır
Ruşeym, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mineral ve vitaminleri ile vücudu zinde tutar; yüksek protein içeriğiyle kasları güçlendirir ve dayanıklılığı artırır. Örneğin, 100 gram koyun etinde yaklaşık 20 gram protein varken, 100 gram yağı alınmış buğday ruşeyminde 30 gramdan fazla doğal protein bulunmaktadır. Bu miktar, 7-8 yumurtaya eşdeğerdir. Ruşeym, insanı gün boyunca enerjik tutabilecek bir besin kaynağıdır ve tam bir antioksidan deposudur. Dolayısıyla, yaşlanma karşıtı etkileri ile bilinir. Stres ve kaygı seviyelerini azaltır, Omega-3 yağ asidi içeriği ile sinir sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemini desteklerken, bağırsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasına da katkı sağlar. Ayrıca, cinsel gücü artırarak sperm sayısını çoğaltır ve böylece çocuk sahibi olma şansını artırır. Kozmetik olarak kullanıldığında, ciltteki lekeleri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur; egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını iyileştirebilir ve saç dökülmesini önler.
İşte Kaynakları
Ruşeymi besinlerden almak için “tam tahıl” ekmeklerin tercih edilmesi önemlidir. Yani, tam buğdaydan, tam arpadan, tam çavdardan veya tam yulaftan yapılmış ekmekler tercih edilmelidir. İçinde ruşeym bulunan, dış kısmı posadan arındırılmamış tahıllar kullanılmalıdır. Aynı zamanda kullanılan tahılların GDO’suz olması da gerekmektedir. Ekşi mayalı ekmeklerin tercih edilmesi sağlık açısından faydalıdır. Ruşeym ile zenginleştirilmiş doğal unlar, sağlıklı bir yaşamın anahtarı olabilir. Evinizde kendi ekmeğinizi yaparak bu değerli besin maddelerini en doğal haliyle tüketebilir, vitamin eksikliklerinizi giderebilir ve sağlığınıza olumlu katkılarda bulunabilirsiniz. Sınai kaygılar nedeniyle beyaz ekmeğe yöneliş, buğdayın öğütülmesi sırasında değerli ruşeymin besin takviyesi olarak alınmasını gerektirebilir. 1 ton buğdaydan sadece 1 kg ruşeym elde edildiği düşünüldüğünde, güvenilir ruşeym destekleri daha etkili olabilir. SC-CO2 ekstraksiyonu yöntemi ile üretilmiş ve koruyucu kimyasallar içermeyen ruşeym yağı tercih edilmelidir. Bu desteklerin kullanımı için mutlaka doktora danışılmalıdır. Ruşeym, tatsız olduğu için yiyeceklere katılarak tüketilmektedir. Salatalar, yoğurt, yulaf lapası, omlet veya çorbalara eklenebilir. Günde iki tatlı kaşığı ruşeym yeterli olacaktır.