Antibiyotik Kullanımında Yapılan Ciddi Hatalar: Bu Riskle Karşılaşabilirsiniz!

featured

Prof. Dr. Alper Şener’den Zatürre Uyarısı

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarındaki dalgalanmaların okul çağı çocukları ve 65 yaş üstü bireylerde soğuk algınlığı kaynaklı zatürre vakalarının artmasına neden olduğunu vurguladı. Zatürre şüphesi durumunda antibiyotik kullanımının önemine dikkat çeken Şener, “Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, bazen çocuklarda tonsilit ve tonsillofarenjit gibi solunum yolu enfeksiyonları gelişebilir ve bu enfeksiyonlar akciğerlere inebilir. Bu risk, yaşlı bireylerde de geçerlidir ve zatürreye neden olabilir.” dedi.

Şener, bakteriyel enfeksiyon şüphesi olduğunda erken dönemde başlanması gereken antibiyotiklerin bulunduğunu belirtti. Ancak bazı hastaların, doktorların yazdığı antibiyotikleri düzensiz kullandığını veya yarıda bıraktığını ifade etti. “Hastaneye başvuran ve zatürre teşhisi konulan hastaların çoğunun antibiyotik kullanımında düzensizlik yaşadığını gözlemledik.” diye ekledi.

Bu durumun, antibiyotik kullanımının yan etkileriyle ilgili yapılan açıklamalardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Şener, “Bu durumun bir nevi dezavantajını yaşıyor insanlarımız. Antibiyotiği gereksiz bir şekilde kullanmak sakıncalı olabilir; ancak gerekli zamanda kullanmamak veya dozunu azaltmak akciğerde iltihabi hadiselere yol açabiliyor. Özellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde bu durum oldukça sorunlu. Bu tablo, ağır bir zatürreye sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerin yanlış kullanımının yaygın olduğuna dikkat çeken Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Evde kalan antibiyotikleri kullanma alışkanlığı, başka bir hastalık için reçete edilmiş olsa dahi, sağlık açısından risk taşıyabilir.
  • Antibiyotiklerin “İdrar yolu enfeksiyonuna da iyi gelir, boğaz iltihabına da fayda sağlar, akciğere de yardımcı olur.” mantığıyla kullanılması yanlıştır.
  • Ayrıca, komşular arasında antibiyotik paylaşımı da son derece tehlikelidir.

Prof. Dr. Şener, “Antibiyotiklerin tahmin ettiğinizden daha fazla zarar verebileceğini unutmamak gerekir. Bu ilaçlar, böbrekleriniz, karaciğeriniz, cildiniz ve bağırsaklardaki yararlı bakterilere ciddi anlamda zarar verebilir. Bu nedenle, antibiyotiklerin yalnızca hekim kontrolünde ve hekim tavsiyesi doğrultusunda kullanılması büyük önem taşımaktadır.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin