Adana Eczacı Odası’ndan Önemli Açıklama
Adana Eczacı Odası Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, 2024 yılının hem hastalar hem de eczacılar açısından büyük zorluklarla geçtiği vurgulandı. Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı açıklamada, “30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve sağlık hizmetlerini, ağır mali yükler altında ezilerek sürdürebildi. Eğer bu duyarsızlık devam ederse, 2025 yılı eczaneler için, eczanelerin ışıklarının söndüğü, sağlık kapılarının kapandığı karanlık bir yıl olacaktır.” dedi.
Yalbuzdağ, 2009 yılında “sağlıkta tasarruf” adıyla başlayan ve sistematik bir şekilde ilaç harcamalarının kısılmasına yönelik uygulamaların, bugün ciddi bir krize dönüşmesine neden olduğunu belirtti. Son 15 yılda ilaç harcamalarının Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının altında olup Türkiye’nin ilaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Bunun sonucunda, “İLAÇ TEMİN EDEMEZ HALE GELDİK” dedi.
Eczacıların ilaç temin edemez hale geldiğini ve hastaların tedavilerine ulaşamaz duruma geldiğini kaydeden Yalbuzdağ, küçük sermayelerle işletilen eczanelerin sağlık sisteminin mali anlamda en kırılgan halkası olarak ekonomik bir çıkmaza sürüklendiğini belirtti. Enflasyonun her kesimi etkilediği bu dönemde eczacıların, azalan kârlılık ve artan maliyetler karşısında ayakta kalmaya çalıştığını ifade etti. Bu nedenle, ilaç fiyat kararnamesinin enflasyon oranlarına göre güncellenmesi ve eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasını sağlayacak şekilde her fiyat güncellemesiyle kârlılık baremlerinin otomatik artması uygulamasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun yanı sıra, eczanelerin ilaç ve sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi için ekonomik koşullara uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “30 bini aşkın eczanenin ayakta kalması ve hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak bir protokole bağlıdır.” dedi.
Aciliyet Arz Eden Taleplerimiz
ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- İlaç Fiyat Kararnamesinin, öncelikle günün ekonomik koşullarına uygun olarak ve enflasyon oranlarına göre güncellenmesi, eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasının sağlanması.
- Her fiyat güncellemesiyle, eczacı baremlerinin de otomatik artması uygulamasının hayata geçirilmesi.
- Eczanelerin ilaç ve sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi için “ekonomik koşullara uygun” bir SGK protokolünün ivedilikle hayata geçirilmesi.
- Kamu Kurum İskontosu yükünün ve sıkıntılarının çözüme kavuşturulması.
Yalbuzdağ, “Bizler eczacılar olarak, yaşanan bu sorunları ve taleplerimizi defalarca yetkililere ilettik. Ancak ne hastalarımız ne de meslektaşlarımız adına kalıcı ve gerçekçi bir çözüme ulaşılamamıştır.” diyerek sitemde bulundu.
Eczaneleri Açık Tutmak İçin Mücadele Veriyoruz
Çözümsüzlüğün sona ermemesi durumunda halkın karşılaşacağı sıkıntılara dikkat çeken Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak, eczanelerimiz birer birer kapanacak ve halk sağlığı telafisi zor bir krize sürüklenecektir! Mesleğimize yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz! Eczanelerimiz bu koşullarda ayakta kalamaz! Acil önlemler alınmazsa, eczane iflasları an meselesidir! Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz! Haklı taleplerimiz karşılanana kadar susmayacağımızın bilinmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.