Yılın Dört Döneminde Enflasyonun Fiyat Artışları

featured

Yüksek Enflasyon ve Toplu Yemek Sektörü

Türkiye, 2018 yılında başlayan yüksek enflasyon trendinde bir yılı daha geride bırakırken, hem bireyler hem de işletmeler için önemli bir kalem olan gıda enflasyonu, toplu yemek sektöründe sık sık fiyat artışlarına neden oldu. Milyonlarca çalışana hizmet veren ve yaklaşık 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen toplu yemek sektörü, bir dönem ayda bir yapılan zamları, artık 3 aylık periyotlarla gerçekleştirmeye başladı. Özellikle özel sektörde maaş artışlarının sınırlı kalması, yemek kalitesi ve sosyal hakların, çalışanların iş yerlerini tercih etmelerinde önemli bir etken haline geldi.

Zam Periyodu Ayda 1’e İndi

Sektörde yaklaşık 5 bin şirketin faaliyet gösterdiğini belirten SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, pandemi sonrası dönemde ciddi trend değişikliklerinin yaşandığını ifade etti. Kocabaş, “Düşük enflasyon dönemlerinde fiyat değişiklikleri ve sözleşmeler genellikle bir yıllık olarak yapılıyordu. Ancak enflasyonun artmasıyla birlikte, ilk başta 3 ayda bir fiyat değişikliğine gitmeye başladık. Hatta bazen bu dönem bir aya kadar düştü. Bugün verdiğiniz fiyatlar yarın geçerliliğini yitirebiliyor ve her şey tepetaklak olabiliyor. Şu anda, sabit olarak 3 ayda bir fiyat artışı uygulanıyor.” dedi. Kocabaş, geçen yıla kıyasla fiyatların ortalama yüzde 60 oranında arttığını da vurguladı.

15 yıldır toplu yemek sektöründe faaliyet gösteren Kocabaş, günlük olarak 15 ilde 1.000 çalışan ile 60.000 kişiye yemek hizmeti sunduklarını belirtti. Fabrika, hastane, okul gibi kurumlar için yerinde yemek pişirdiklerini ve Ankara, Adana, Mersin gibi bölgelerde büyümek istediklerini sözlerine ekledi.

Yan Haklarda Yemek Ayrışması

Pandemi süreci ile birlikte sektörde kalıcı çözümlerin ortaya çıktığını ve trendlerin değiştiğini belirten Kocabaş, “Alım gücü ülkemizde düştü ve bu durum şirketlerin beklentilerini de değiştirdi. Şu anda, son 10 yılın en düşük kırmızı et tüketimi gerçekleşiyor. Şirketler, bu tür ulaşılması zor ürünleri yemekhanede sunmaya başladı. Maaş politikaları genellikle sabit kalsa da, farklı otomotiv firmaları arasında geçiş yaptığınızda, genelde aynı maaş skalasında kalıyorsunuz. Ancak şirketler, yan haklarda, özellikle yemek konusunda farklılık göstermeye başladı.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin