1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. TZOB Başkanı: 39 Üründen 36’sında Fiyat Artışı Gerçekleşti

TZOB Başkanı: 39 Üründen 36’sında Fiyat Artışı Gerçekleşti

featured

Tarım Sektöründeki Don Afeti ve Fiyat Değişimleri Üzerine Açıklama

Tarım alanlarını etkileyen don afeti hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, ramazan öncesinde üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, Şubat ayı üretici ve market fiyatlarını ile girdi maliyetlerindeki değişimleri ele aldı. Doğal afetlerin en çok tarım sektörünü etkilediğini vurgulayan Bayraktar, Adana, Mersin ve Hatay gibi Akdeniz bölgesindeki birçok ilde meydana gelen don afetinin tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Don afetinden etkilenen üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için, bölgedeki çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep eden Bayraktar, yetkili kurumların bu üreticilerin zararlarını telafi edici yardımlar yapması gerektiğini ifade etti.

Ramazan Ayı Öncesi Fiyat Değişimleri

Bayraktar, geçen yıl ile bu yılın ramazan ayı öncesindeki fiyatları karşılaştırarak, “Bu yıl markette 39 ürünün 36’sında fiyat artışı, 2’sinde fiyat düşüşü, 1 ürünün fiyatında ise değişim olmadı. Markette en büyük fiyat artışı yüzde 160,2 ile beyaz lahanada görüldü. Bu ürünü, yüzde 94,1 ile kabak, yüzde 80,9 ile limon ve yüzde 62,5 ile yumurta izledi. Market fiyatı düşen ürünler ise yüzde 18,1 ile patates ve yüzde 1,5 ile karnabahar oldu. Geçen yılın ramazan öncesine göre bu yıl tüketicilerimizin marketten beyaz lahanayı 2,6 kat, kabağı 1,9 kat, limonu 1,8 kat ve yumurtayı 1,6 kat daha fazla ödeyerek alacaklar.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl ile bu yılın ramazan ayı öncesi karşılaştırıldığında, üretici fiyatlarında 31 ürünün 26’sında artış, 4’ünde düşüş ve 1’inde ise değişim yaşandığını aktaran Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 27,8 ile zeytinyağında, en fazla fiyat artışının ise yüzde 594,4 ile limonda görüldüğünü kaydetti.

Şubat Ayı Üretici ve Market Fiyat Değişimi

Bayraktar, Şubat ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 217 ile kuru fasulyede görüldüğünü belirterek, “Kuru fasulyedeki fiyat farkını yüzde 207,4 ile havuç, yüzde 197,9 ile kuru kayısı ve yüzde 196,6 ile Antep fıstığı takip etti. Kuru fasulye markette 3,2 kat, havuç 3,1 kat, kuru kayısı ve Antep fıstığı ise 3 kat daha fazla fiyattan satıldı. Üreticide 33 lira 29 kuruş olan kuru fasulye, markette 105 lira 54 kuruşa, 13 lira olan havuç 39 lira 96 kuruşa, 150 lira olan kuru kayısı 446 lira 80 kuruşa ve 250 lira olan Antep fıstığı 741 lira 48 kuruşa satıldı.” açıklamasında bulundu.

Şubat ayında markette 41 ürünün 33’ünde fiyat artışı, 7’sinde fiyat azalışı ve 1 üründe ise fiyat değişimi olmadığını belirten Bayraktar, bu dönemde markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 35,8 ile patlıcan, en çok azalan ürünün ise yüzde 20,4 ile karnabahar olduğunu ifade etti.

Üretici Fiyat Değişimlerinin Nedenleri

Bayraktar, Şubat ayında üreticide 33 ürünün 18’inde fiyat artışı, 7’sinde fiyat düşüşü ve 8’inde ise fiyat değişimi yaşandığını belirtti. Üretici fiyat değişimlerinin sebeplerini değerlendirirken şunları kaydetti:

  • Limonun dallarda azalması nedeniyle hasat miktarının düştüğü gözlemlendi.
  • Yaşanan don olayı, narenciye çiçek ve sürgünlerinin zarar görmesine yol açtı.
  • Gelecek yıl ürün rekoltesinde de azalmanın olacağı tahmin ediliyor.
  • Çukurova bölgesinde nisan sonu gibi hasat edilmesi planlanan patateslerde, dondan dolayı yüzde 100’e kadar hasar bekleniyor.
  • Kuru soğanda sezon sonu geldiği için, depolarda sadece 1 aylık ürün kaldı ve bu durum fiyatların yükselmesine sebep oldu.
  • Mandalinanın hasat oranı yüzde 90’a ulaştığı için, ürün azlığı nedeniyle fiyatlar arttı.

Bayraktar, ayrıca girdi fiyatlarına da dikkat çekerek, gübre, yem ve mazot fiyatlarındaki artışın tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin