Türkiye’nin İş Gücü ve Gelecek Beklentileri
Ülkemizde her 3 kişiden 1’inin işsiz olduğu, milyonlarca gencin ne eğitimde ne de iş gücünde yer aldığı göz önüne alındığında, Türkiye’nin teknolojik dönüşüme hazır olmaması, çalışanlar için yeni bir işsizlik dalgasının kapısını aralayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği Raporu’na göre, Türkiye’de 2025-2030 döneminde iş gücünde gereken becerilerin yaklaşık %44’ünün değişeceği tahmin edilmektedir. Bu araştırmada Türkiye, Mısır ve Zimbabve’nin ardından dünya genelinde üçüncü sırada yer alarak, iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkeler arasında en üst sıralarda bulunuyor.
Yetenek Açığının Büyümesi
Önümüzdeki 5 yıl içinde küresel ölçekte iş gücünün gereken becerilerinin değişim oranı, Türkiye’nin 5 puan altında kalarak %39 seviyesine ulaşması beklenmektedir. Teknolojik dönüşüme en hazır ülke ise Danimarka olarak öne çıkıyor. Danimarka’da işçilerin gereken becerilerinin 2025-2030 arasında %28 oranında değişeceği tahmin edilmektedir. Bu ülkeyi, sırasıyla Hollanda, Çekya, Polonya ve Birleşik Krallık takip etmektedir.
Gerçek işsiz sayısının 11 milyonu geçtiği ve genç nüfusta işsizlik oranının %16’ya yaklaştığı Türkiye’de, işverenler iş gücü piyasasındaki durumun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceği öngörüsünde bulunmaktadır. İşverenlerin %60’ından fazlası, 2030’a kadar Türkiye’deki yetenek açığının daha da büyüyeceğini düşünmektedir. Rapora göre, küresel işgücü piyasasının %59’unun 2030’a kadar yeni beceriler kazanması gerekecektir. Küresel ölçekte 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybetmesi beklenirken, Türkiye gibi iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkelerin daha olumsuz etkilenmesi muhtemeldir.
Türkiye’de Yeşil Dönüşüm ve Yeni Meslekler
Araştırmaya göre, küresel çapta 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında en çok öne çıkanlar şunlardır:
- Çiftlik işleri
- Tarım işçileri
- İnşaat ustaları
- Kamyonla teslimat hizmetleri
Aynı dönemde öneminin azalacağı meslekler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kasiyerlik
- Yönetici asistanlığı
- Temizlik görevlileri
Türkiye özelinde ise, önümüzdeki dönemde öne çıkması beklenen meslekler arasında robotik mühendisleri, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom ve elektrikli araç uzmanları yer almaktadır.