Trump’tan Bakır Endüstrisine Destek
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği imza töreninde, yeni bir kararnamenin imzalanmasının büyük etkileri olacağını vurguladı. Törene katılan Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise, “Çelik ve alüminyum gibi büyük Amerikan endüstrilerimizin yanı sıra bakır endüstrimiz de yerli üretimimize saldıran küresel aktörler tarafından ciddi şekilde zarar gördü.” dedi.
Lutnick, bakır endüstrisini yeniden canlandırmak amacıyla olası tarifelerin uygulanmasını araştıracaklarını belirtti. “Tarifeler, gerektiğinde Amerikan bakır endüstrisinin yeniden inşasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda ulusal savunmamızı güçlendirebilir.” şeklinde konuştu.
Bakırın Üretimi Türkiye İçin Öncelikli Hedef
Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, “Bakır endüstrimizi yeniden inşa etmek için Ticaret Bakanım ve ABD Ticaret Temsilciliğinden (USTR) bakır ithalatını incelemelerini ve Amerikalıları işsiz bırakan haksız ticareti sona erdirmelerini talep ettim.” ifadelerini kullandı. Tarifelerin, Amerikan bakır endüstrisinin yeniden kurulmasına destek olacağını ve ABD’nin ulusal savunmasını güçlendireceğini belirten Trump, “Amerikan endüstrileri bakıra bağımlı ve bakırın Amerika’da üretilmesi gerekiyor. Muafiyet yok, istisna yok.” değerlendirmesinde bulundu.
Trump, “Önce Amerika” politikası ile istihdam yarattığını ve ulusal güvenliği koruduğunu dile getirerek, “Bakırın ‘eve dönme’ zamanı geldi.” şeklinde bir ifade kullandı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın Bakır Kullanımı
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, başlatılacak olan soruşturmanın, ABD’nin her türlü ithal bakıra artan bağımlılığının ulusal güvenlik açısından taşıdığı riskleri değerlendireceği ve yerli sanayiyi korumak için ticari çözümlere duyulan potansiyel ihtiyacı inceleyeceği aktarıldı. Açıklamada, bu soruşturmanın ardından bakır tedarik zincirindeki kırılganlıkların tespit edileceği ve Amerika’nın yerli bakır endüstrisinin dayanıklılığını artırmaya yönelik önerilerin sunulacağı bir rapor hazırlanacağı kaydedildi.
Bakırın, savunma uygulamaları, altyapı projeleri ve temiz enerji, elektrikli araçlar ile gelişmiş elektronik gibi yeni teknolojilerdeki önemi vurgulanarak, Savunma Bakanlığı’nın en çok kullandığı ikinci malzeme olduğu bilgisi verildi. Ayrıca, Amerika’nın, geniş bakır rezervlerine sahip olmasına rağmen, eritme ve rafine etme kapasitesinin, küresel eritme işleminin yüzde 50’sinden fazlasını kontrol eden Çin gibi rakiplerinin gerisinde kaldığı belirtildi.
Açıklamada, ABD’nin bakır eritme kapasitesinde ilk 5 ülke arasında bile yer almadığına dikkat çekildi. Ülkenin bakır ithalatına olan bağımlılığının 1991 yılında neredeyse yüzde 0 iken, 2024 yılı itibarıyla tüketimin yüzde 45’ine yükseleceği ve bu durumun tedarik zinciri güvenliğine yönelik riskleri artırdığı ifade edildi.