Ticaret Savaşlarında Yeni Bir Dönem: Küresel Piyasalar Trump’ın Tarife Etkisi Altında

featured

Küresel Piyasaların Durumu

Küresel piyasalarda, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerine karşı Meksika ve Kanada’nın gerçekleştirdiği misillemeler, ticaret savaşının gölgesinde yön bulmaya çalışıyor. Asya tarafında ise, Çin yönetiminin “ticaret sistemini koruma” mesajı, endişelerin hafiflemesine katkı sağlıyor.

TRUMP’IN TARİFELERİ DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALDI

Dünya genelinde enflasyonla mücadele ve resesyon endişeleri sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşının giderek tırmanması, risk algısını artırıyor. ABD’nin, önemli ticaret ortaklarından Meksika ve Kanada’ya yeni gümrük vergileri uygulaması ve Çin’e yönelik tarifeleri artırması, ticaret savaşının derinleşebileceği yönündeki kaygıları besliyor.

KANADA’DAN HIZLI CEVAP

Trump’ın yeni gümrük vergilerine karşı misilleme yapacaklarını açıklayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya, Trump “ABD’ye misilleme tarifesi uygulandığında, bizim karşılıklı tarifemiz de hemen aynı oranda artacaktır.” şeklinde yanıt verdi.

MEKSİKA’DAN GÜÇLÜ BİR REAKSİYON

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Trump yönetiminin Meksika’ya karşı haksız bir karar aldığını belirterek, “Bu tek taraflı ve saldırgan bir yaklaşım. Önümüzdeki pazar günü halkımızla birlikte, tarife ve tarife dışı tedbirlerle karşılık vermeye karar verdik. Bu uygulamanın hiçbir geçerliliği yoktur. Meksika ekonomisi güçlüdür ve her türlü zorluğun üstesinden geleceğiz çünkü en büyük gücümüz halkımızdır.” ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ’DEN TRUMP’A MEKTUP

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona ermesine dair iyimserlik olsa da, henüz somut bir sonuç alınmamış olması, tarifelerin uluslararası ticaret üzerindeki endişeleri artırıyor. ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’den bir mektup aldığını ve “Ukrayna’nın kalıcı barış için müzakerelere ve nadir toprak mineralleri anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu” ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın ilk faiz indirimini haziran ayında gerçekleştireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yıl içinde toplamda iki faiz indirimine gidileceği tahmin ediliyor. Fed yetkilileri, sözle yönlendirmelerine devam ederken, New York Fed Başkanı John Williams, tarifelerin enflasyona katkıda bulunacağını düşündüğünü, ancak ekonominin bunlara nasıl tepki vereceği konusunda belirsizliklerin bulunduğunu belirtti.

Öte yandan, Trump, Kongre’deki ortak oturumda ikinci başkanlık döneminin başladığı 20 Ocak’tan bu yana gerçekleştirdiği çalışmaları Amerikan halkına sundu. Trump’ın konuşması Cumhuriyetçiler tarafından sık sık ayakta alkışlanırken, Demokratlar sessizce tepki gösterdi.

Kurumsal Tarafta Değişim

Tarife korkuları nedeniyle Kuzey Amerika genelinde tedarik zincirine sahip olan General Motors’un hisseleri %4,5, Ford’un hisseleri ise %2,9 değer kaybetti. Ayrıca, Çin’deki araç satışları şubat ayında yaklaşık %50 azalan Tesla’nın hisseleri de %4,4 düştü. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,26 seviyesinde, dolar endeksi ise %0,1 azalışla 105,6 seviyesine geriledi.

Küresel belirsizliklerin yatırımcıların güvenli liman varlık talebini artırmasıyla birlikte, rekor seviyelere yakın seyreden altının ons fiyatı dünkü kapanışta %0,9 yükselerek 2.918 dolara ulaştı. Şu anda ise %0,2 azalışla 2.911 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise güne %0,5 düşüşle 70,6 dolardan başladı.

ABD Borsa Endeksleri

New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi %1,22, Nasdaq endeksi %0,35 ve Dow Jones endeksi %1,55 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar güne pozitif başlamış durumda. Avrupa borsalarında ise, Trump’ın ticaret ortaklarına yönelik tarifeleri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin gelişmeler yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, “ABD’yi yaklaşımını yeniden gözden geçirmeye ve tüm taraflara fayda sağlayacak, işbirlikçi, kurallara dayalı bir çözüme doğru çalışmaya çağırıyoruz.” dedi. Almanya’da, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) temsilcileri, daha yüksek savunma harcamaları için anayasada borç freninin gevşetilmesi ve altyapı yatırımları için 500 milyar Euro’luk bir fon kurulması konusunda anlaştı.

Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %1,27, Almanya’da DAX 40 %3,54, Fransa’da CAC 40 %1,85 ve İtalya’da FTSE MIB 30 %3,41 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya Pazarındaki Gelişmeler

Asya tarafında ise, Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri artırmasının ardından, Çin yönetiminin “çok taraflı ticaret sistemini koruma” mesajı, bölgedeki hisse senedi piyasalarında olumlu karşılandı ve risk iştahını artırdı. Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Sözcüsü Lou Çincien, “Çin, zor kazanılmış çok taraflı ticaret sistemini korumak için dünya ülkeleriyle birlikte çalışmaya hazır.” dedi.

Lou, ABD’nin sorunları diyalog ve istişare ile çözme yoluna döneceğini umduklarını ifade etti. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, merkez bankasının piyasa beklentileriyle uyumlu bir hızda faiz artırımlarına devam edebileceğini belirtti.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da şubat ayı hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 53,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çin’de de şubat ayı Caixin hizmet sektörü PMI öngörüleri aşarak 51,4 oldu. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 %0,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %1,5 ve Güney Kore’de Kospi %1,1 değer kazandı.

Yurt içinde ise, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyerek %0,13 değer kaybederek 9.898,01 puandan günü tamamladı. Dolar/TL, dün yatay bir seyirle 36,4380’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında %0,1 artışla 36,4640 seviyesinden işlem görüyor.

EURO BÖLGESİ’NDE KRİTİK VERİLER AÇIKLANACAK

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ABD’de ise Fed’in Bej Kitap Raporu, ADP istihdam raporu, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişlerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.700 puanın destek, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 11.55 Almanya, şubat ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.00 Euro Bölgesi, şubat ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.30 İngiltere, şubat ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 13.00 Euro Bölgesi, ocak ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
  • 16.15 ABD, şubat ADP özel sektör istihdamı
  • 17.30 İngiltere, BoE Başkanı Bailey’in konuşması
  • 17.45 ABD, şubat ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 18.00 ABD, şubat ayı ISM hizmet sektörü PMI
  • 18.00 ABD, ocak ayı dayanıklı mal siparişleri
  • 18.00 ABD, ocak ayı fabrika siparişleri
  • 22.00 ABD, Fed’in Bej Kitap Raporu
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin