Yatırım İklimi ve TÜSİAD’a Yönelik Soruşturmalar
Ülke, sıcak para çekebilmek amacıyla dünya genelinde yatırımcıları ikna etmeye çalışırken, Türkiye’nin en büyük iş örgütü Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) üzerindeki baskılar artıyor. İktidar, TÜSİAD’ın en ufak eleştirilerine bile soruşturma açarak, ülkeyi yatırım yapılamaz bir hale getiriyor. Ekonomistler, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın polis eşliğinde ifadeye götürüldüğü görüntülerin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi tarafından yurt dışında yapılan yatırımcı sunumlarında kullanılmasını öneriyor.
Eleştiriye Açık Olunması
11 Temmuz 2024 tarihinde TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katılan Mehmet Şimşek, “Biz eleştiriye açığız. Eleştiri yapıcıysa rehber niteliğindedir, ufuk açıcıdır. Çok faydalı görüyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak, bu açıklamanın ardından TÜSİAD yöneticilerine iktidarı eleştirdikleri için soruşturma açılmasına dair herhangi bir tepki vermedi.
Ekonomist Güldem Atabay, TÜSİAD yetkililerinin ifadeye götürüldüğü 19 Şubat 2025 tarihinin, Mehmet Şimşek’in sıcak paraya dayalı ekonomi programının sona erdiği gün olduğunu belirtti. “Ya yeni bir programla devam edilecek ya da bu durumu düzeltmeye çalışacaklar” diyen Atabay, iktidarın her iki seçeneği de hayata geçirmesinin zor olduğunu ifade etti. Ayrıca, TÜSİAD soruşturmasının, iktidarın kendi altına oturduğu dalı kestiğini vurguladı.
Atabay, “Yatırımcı kaybedecek” uyarısında bulunarak, borsanın risk altında olduğunu, uluslararası sermayenin Türkiye’den kademeli olarak çıkabileceğini ve son gelişmelerin Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecini etkileyebileceğini dile getirdi.
Suskun Şimşek’in Katar Teması
Son dönemde muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenlerin ardından, iktidarın TÜSİAD’a yönelik soruşturmalar açması üzerine Mehmet Şimşek’in Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ile gerçekleştirdiği görüşme tepkilere neden oldu. İktidarın sıkı dostu olan Katar’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarından birinin QNB’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak Ömer Aras’ın görev yaptığını hatırlatan ekonomik yorumcular, bu durumun dikkat çekici olduğunu belirtiyor.
Ekonomist Kerim Rota, “Katarlı Bakan bu imzayı atarken, ülkesinin en büyük yatırımının en üst düzey yöneticisi adli kontrolde imzada olabilir” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
TÜSİAD Temsilcisi Üçok’tan Tepki
TÜSİAD’ın Almanya Temsilcisi Alper Üçok, Ömer Aras ve Orhan Turan’ın medyaya yansıyan görüntüleri hakkında, “Ülkem için çok üzgünüm. Gönüllülük esasına dayalı olarak ülkesi için emek harcayan, istihdam yaratan iş insanlarına karşı bu durumun ve görüntülerin hiçbir izahı olamaz” ifadesini kullandı. Eski adı Twitter olan X platformunu aktif olarak kullanan Üçok, “Burada da artık bir paylaşım yapma isteğim kalmadı. Allahaısmarladık. Sürç-i lisan ettiysek affola, elveda” paylaşımında bulundu.
Sermaye Çıkışı Uyarısı
Ekonomist Prof. Dr. Evren Bolgün, Türkiye’ye yurt dışından yapılan doğrudan yatırımların 20 milyar dolar seviyesinden 5 milyar dolara kadar düştüğüne dikkat çekerek, TÜSİAD’a açılan soruşturmaların yabancı yatırımcıları ürkütme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bolgün, TÜSİAD’taki birçok ismin yabancı ortaklarının olduğunu hatırlatarak, Türkiye’den sermaye çıkışı olabileceğini ifade etti.
Siyaset ve Piyasa İlişkisi
Aylardır 10 bin puan seviyesinde dalgalanan Borsa İstanbul’un, ülkedeki gelişmelerden olumlu etkilenmesi pek mümkün görünmüyor. Trive Yatırım araştırma analisti Yakup Toktamış, “Politika ve hukuk arasındaki dinamikler, son zamanlarda piyasaları etkileyen en önemli faktör. Yabancı sermaye girişlerinin yakın zamanda hızlanması pek olası görünmüyor” yorumunu yaptı.