Sanayi Üretiminde Takvim Etkisinden Arındırılmış Artışlar
Mayıs ayında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi göstergeleri önemli ölçüde iyileşme gösterdi. Bu dönemde, aylık bazda %3.1 oranında, yıllık bazda ise %4.9 oranında bir artış kaydedildi. Özellikle sanayinin çeşitli alt sektörlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki endeks, geçen yılın aynı ayına kıyasla %10 oranında yükseliş gösterdi. İmalat sanayi ise, %4.6 oranında artışla dikkat çekti. Ayrıca, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtımı sektöründeki endeks, %4.7 oranında artış kaydetti.
Ekonomik İklimde Güncel Görünüm ve Bakanların Yorumları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini sosyal medya platformu üzerinden paylaştı. Ekonomik aktivitenin sürdürülebilir ve ılımlı bir seyir izlediğini vurgulayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Mayıs ayında sanayi üretimi aylık %3,1, takvim etkisinden arındırılmış yıllık %4,9 oranında artış gösterdi. Bu artış, imalat sanayi üretiminde genel bir iyileşmenin olduğunu gösteriyor. İkinci çeyrekte, sanayide güçlü ve sürdürülebilir bir yıllık büyüme bekliyoruz. Azalan küresel belirsizlikler ve dezenflasyon süreçleri sayesinde finansal koşulların iyileşmesi, önümüzdeki dönemlerde reel sektörün gelişimine daha fazla destek sağlayacak.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın Değerlendirmeleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi üretim endeksindeki pozitif gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye, yüksek teknoloji ve katma değerli yatırımlar ile kalkınma yolunda ilerlemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. Kacır, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mayıs ayında, sanayi üretim endeksi yıllık %4.9 ve aylık %3.1 oranında artış gösterdi. En yüksek artış ise yüksek teknoloji ürün gruplarında gerçekleşti. Bu gelişmeler, ülkemizin yüksek teknolojili ve katma değerli yatırımlarını sürdürülebilir kıldığını gösteriyor. Türkiye, bu stratejik odakla, küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.”