Hayat Pahalılığına Karşı Çözüm Arayışları
Vatandaş, hayat pahalılığı ile mücadele ederken, 23 yıldır iktidarda olan hükümetin temsilcilerinin açıklamaları, “laf çok ama maalesef icraat yok” dedirtmekte. Ücretli çalışanlar ve emeklilerin gelirlerini baskılayarak, halkın sırtına ağır vergiler ve zamlar bindiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de vatandaşların hayat pahalılığından şikayet etme hakkının olduğunu kabul etti. Şimşek, “Enflasyon adaletsiz bir vergi gibidir. Özellikle sabit ve dar gelirli kesimi vurur. Enflasyon, toplumun en büyük kötülüğüdür.” ifadelerini kullandı. Ancak her zamanki gibi, geleceğe dair müjdeler verirken, mevcut durumu ele alışı, 2018 yılından itibaren izlenen saplantılı faiz-enflasyon politikalarının yarattığı krize çare olmaktan uzak kalıyor.
Kira ve Gıda Fiyatlarının Etkisi
Nitekim, Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisini, yılın ilk ayında değiştirme gereği duydu. 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi 3 puan yükseltilerek %21’den %24’e çıkarıldı. Bu revizyon, piyasalarda “Merkez Bankası enflasyonla mücadelede havlu attı” yorumlarına yol açtı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Vatandaşımız müsterih olsun, köklü çözümün peşindeyiz. Bütün dünyada enflasyonla mücadelede zaman alıyor.” diyerek yine halktan sabır istedi.
Bir televizyon kanalında verdiği özel röportajda, enflasyonun suçlusunun “şişirilen” kira ve gıda fiyatları olduğunu savunan Şimşek, sorumluluğu yine başkalarına yükledi. Oysa, “Vatandaşın geçim sıkıntısını çözmek en büyük önceliğimizdir.” diyen Şimşek, 12 aylık ortalamalara göre ocakta %58.51 olan kira artışı ve %41.8 olan yıllık gıda enflasyonuna karşı, emekliye %15.75, memura %11.53 ve asgari ücrete %30 zammı uygun görerek, faturayı çoktan halka kesti.
Tepeden Tırnağa Zam Yağmuru
Yeni yıl ile birlikte her ürüne ve hizmete zam yağdı. Marketlerdeki denetimlerin sıkılaştırılması da gıda ve içecek fiyatlarına gelen zamları engelleyemedi. Gıda fiyatları, bir önceki aya göre %3.9 artış göstererek son 10 ayın zirvesine yerleşti. Yıllık bazda doğalgaz fiyatları %76.5, elektrik fiyatları %38, gıda fiyatları %41.8, eğitim fiyatları ise %99.9 oranında arttı.
Fiyatların Suni Şişirilmesi
Ekonominin patronu Mehmet Şimşek, hayat pahalılığının Türkiye’nin şu anda karşı karşıya olduğu en önemli ekonomik sorun olduğunu ifade ederek, “Bence en önemli hayat pahalılığı bileşeni kiralar. Gerek konut fiyatlarının hızlı yükselmesi, gerekse kiraların hızlı artışı ile vatandaşlarımızın hayat pahalılığından kastı kira oluyor.” dedi. Diğer önemli bir konu ise gıda arzı olduğunu vurgulayan Şimşek, “Tarımsal üretimde iyiyiz ama tarladan tüketiciye ürün giderken abartılı fiyat artışları yaşanıyor. Tarladan markete ulaşana kadar birçok aracının olması ve bunların bir kısmının da suni yani fiyatların şişirilmesi için yapılması sorun teşkil ediyor.” şeklinde konuştu.