Ocak 2023’te Yatırımcıları En Çok Kazandıran Araçlar Açıklandı

featured

TÜİK’ten Ocak Ayı Finansal Yatırım Araçları Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ait “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları” ile ilgili önemli verileri paylaştı. Bu rapora göre, ocak ayında aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,14, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,21 oranlarıyla Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) endeksinde gözlemlendi.

Yatırım araçlarının Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, mevduat faizi (brüt) %0,35, külçe altın %0,14, dolar %1,47, BIST 100 endeksi %2,43 ve avro %2,57 oranlarında yatırımcılarına kaybettirdi. Öte yandan, TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) %1,53, külçe altın %2,01, dolar %3,31, BIST 100 endeksi %4,26 ve avro %4,4 kayba yol açtı.

BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirme sonucunda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,26, TÜFE ile indirgendiğinde ise %2,98 oranlarıyla yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Aynı dönemde avro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %5,44, TÜFE ile indirgendiğinde %9,22 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren araç oldu.

Altı aylık değerlendirmelerde ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %12,45, TÜFE ile indirgendiğinde %3,83 oranlarıyla yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağlayan araç olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %15,63, TÜFE ile indirgendiğinde %22,1 oranlarında yatırımcılarına en çok kaybettiren araç olarak hesaplandı.

– Yıllık Değerlendirmede Külçe Altın Öne Çıkıyor

Finansal yatırım araçlarının yıllık olarak değerlendirildiğinde, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %19,76, TÜFE ile indirgendiğinde %7,19 oranlarında yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağlayan araç olarak dikkat çekti. Yıllık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, mevduat faizi (brüt) %7,5 ve DİBS %0,15 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, BIST 100 endeksi %1,73, dolar %7,15 ve avro %11,86 oranlarında yatırımcılarına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) %3,79, DİBS %10,36, BIST 100 endeksi %12,05, dolar %16,89 ve avro %21,11 oranlarında yatırımcılarının kayba uğramasına yol açtı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin