Murat Ülker’in LinkedIn Üzerinden Gelen Soruları Yanıtlaması
5.1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin iş insanı olarak tanınan Murat Ülker, LinkedIn üzerinden takipçilerinin merak ettiği soruları samimiyetle yanıtladı.
Aile Kökenleri Hakkında Açıklamalar
‘YAHUDİ DEĞİLİZ, SOYUM TATAR’
Ülker, ailesinin kökenleriyle ilgili sorulara içten bir şekilde yanıt vererek, baba tarafının Kırım göçmeni olduğunu, Kırımlı Devletler Ailesi’nin Türkiye’deki üçüncü neslini temsil ettiğini belirtti. “Babam, yaşadığı zor dönemler nedeniyle Kırım’la pek ilgilenmiyordu, ama ben geçmişin izlerini sürmekte kararlıyım. Ailemiz, Osmanlı İmparatorluğu’nun Evlad-ı Fatihan neslinden geliyor. Ancak sosyal medyada zaman zaman asılsız iddialar dolaşıyor. ‘Hazar Yahudisi’ ya da ‘Karay Türkü’ gibi yanlış söylemler var. Bunlar tamamen temelsiz iddialar. Biz Hazar veya Karay Türkü değiliz, ama Tat’ız; yani sahilde yaşayan, kökleri Tatar olan bir topluluğuz.”
Eğitim Hayatı ve Tercihleri
‘HER SİYASİ GRUPTAN ARKADAŞIM VARDI’
Eğitim hayatına dair merak edilen sorulardan biri, neden İmam Hatip Lisesi yerine İstanbul Erkek Lisesi’ni tercih ettiğiydi. Murat Ülker, bu kararı şöyle açıkladı: “Babam ve büyük amca oğlum İstanbul Erkek Lisesi mezunuydu. Ancak buraya sadece aile geleneğinden dolayı gitmedim; burada 4. oldum ve kazandım. Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etmemin nedeni ise 1977 yılında Türkiye’de eğitimini İngilizce sürdüren en iyi okul olmasıydı.” Ülker, eğitim yıllarında farklı siyasi gruplardan arkadaşlarının olduğunu, fakat kendisini belirli bir ideolojiyle tanımlamadığını da vurguladı.
Dini Hassasiyetler ve Aile Yapısı
‘AŞIRILIĞA KAÇMADAN DİNİMİ ÖĞRENDİM’
Kendi çocukluğunu anlatırken, “Dini bütün bir ailede mi büyüdünüz?” sorusunu yanıtlayan Ülker, ilk din eğitimini Mahmut Bayram Hoca’dan aldığını ve ailesinin dini hassasiyetlere önem verdiğini, ancak bunun asla aşırılığa kaçmadan yaşandığını ifade etti.
Kimliği ve Sosyal Medya Eleştirileri
‘MİLLİYİM, MÜSLÜMANIM’
Ülker, sosyal medyada hakkında çıkan spekülasyonlara da değinerek, bu tür iddiaların hiçbir dayanağı olmadığını belirtti. “Bazen ‘Atatürkçü’ olduğum söyleniyor, bazen de ‘muhafazakâr kesime ihanet ettiğim’ iddia ediliyor. Gerçek şu ki, ben hiçbir zaman bir ideolojinin ya da siyasi grubun içinde yer almadım. Sadece işimi yaptım ve ülkem için çalıştım. Ancak sosyal medya dünyasında bazı asılsız iddiaların tık almak için yayılması ne yazık ki kaçınılmaz. Milliydim, Müslümandım ama hiçbir zaman bunlara -cı, -ci eklemedim.”