Meclisten Geçen En Düşük Emekli Maaşı Düzenlemesi Hakkında Son Gelişmeler

featured

TBMM Genel Kurulu’nda Emekli Aylıkları Üzerine Görüşmeler Yapıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilmesini öngören ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildi. Yapılan oylama sonucunda, en düşük emekli aylığını 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükselten kanun teklifi Meclis’te kabul edildi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun Açıklamaları

Emekli maaşlarına ilişkin düzenlemenin kabulü öncesi konuşan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu kanun, en düşük emekli aylığını yüzde 15,75 oranında artırarak 14 bin 469 liraya yükseltiyor. Ben bankamatikten 14 bin lira çektim ve burada bir emeklinin bu parayla nasıl geçinebileceğini sizlere anlatacağım.”
  • “İlk kalem tabi ki kiralar. Artık emeklilerin emekli olduktan sonra bir ev sahibi olabilmesi neredeyse imkansız.”
  • “TÜİK’in yalan dolan rakamlarına göre, Temmuz 2024’te ortalama kira bedeli 6 bin lira olacak. Bu rakama yüzde 44,38’lik enflasyonu eklediğimizde, 2025 yılında kira bedeli 9 bin lirayı bulacak.”
  • “238 kWh gibi en düşük tüketimle elektriğe 485 lira, 30 metreküp suya 415 lira, doğal gaz için ise bin 200 ile 2 bin 500 lira arasında bir ödeme yaptım.”
  • “Zorunlu ulaşım masraflarına bin lira ayırdım. İnternet, telefon ve diğer aboneliklere 500 lira, sağlık ve ilaç masraflarına ise 400 lira harcadım… Tüm bunlar toplamda 13 bin 100 lira ediyor.”
  • “Günümüzde ekmek 15 lira. Günde sadece 3 ekmek üzerinden hesapladığımda, bu da aylık bin 350 lira ekmek tüketimi demek. Geriye bize sadece 19 lira kalıyor.”

Utanç Verici Bir Durum

Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Bu utanç verici rakama nasıl imza atabilir ve el kaldırabilirsiniz? En düşük emekli maaşı, asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Bu rakamlarla sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün mü? Elimde kalan 19 lirayla pazara mı gideyim, markete mi, torunuma çikolata mı alayım?”
  • “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa, emekliler bu kadar yoksul ve çaresiz bırakıldı. Bu maaştan geriye yarım kilo kıyma parası bile kalmıyor.”
  • “O eski Türkiye’de, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,3 katı kadar bir gelire sahipti. İtibar, emeklilerin yaşam standardı ile ölçülür. İtibar, aynı zamanda onların torunlarıyla birlikte bir yemek yiyebilme imkanıdır.”

Türkoğlu, konuşmasının sonunda, “19 lirayı komisyona bırakıyorum. Bu parayla nasıl karnımız doyuruluyor, anlasınlar” diyerek, parayı komisyon üyelerine uzattı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin