1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Kuyumcularda Altın Satışı Yasaklandı: Kesme Altın Sahipleri Ne Yapacak?

Kuyumcularda Altın Satışı Yasaklandı: Kesme Altın Sahipleri Ne Yapacak?

featured

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Altın Ticareti Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Yeni Altın Ticareti Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ticaretindeki kayıt dışılığı önlemek ve tüketiciyi korumak amacıyla kapsamlı bir düzenlemeye gitti. Piyasada ‘kesme altın’ veya ‘çekili altın’ olarak bilinen ince şerit hâlindeki altınların satışı, belirli kuruluşlar dışında yasaklandı.

SATIŞ YETKİSİ SINIRLANDIRILDI

Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı ile, çekili kıymetli madenlerin tanımı netleştirilerek satış koşulları belirlendi.

SADECE BELİRLİ KURULUŞLAR SATABİLECEK

Yeni düzenlemeye göre, yalnızca bankalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen rafineriler, kıymetli madenler aracı kuruluşları ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri bu ürünlerin alım satımını gerçekleştirebilecek. Yetki kapsamı dışında kalan kuyumcuların kesme altın satışı yapmaları yasaklanırken, vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal ettiği belirtilen Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler hariç, diğer alıcılara satış yapılamayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yurt içinde alınıp satılabilecek çekili kıymetli madenlerin nitelikleri ile ilgili düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya yetkili olacak.

KESME ALTIN SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Elinde kesme altın bulunduran vatandaşlar için henüz kesin bir karar alınmamış durumda. Kuyumcuların inisiyatifine bağlı olarak satış yapılabileceği belirtilse de, bu tür altınların genellikle hurda fiyatına alınabileceği ifade ediliyor. Tüketicilerin, ellerindeki kesme altınları satarken dikkatli olmaları ve piyasa koşullarını iyi değerlendirmeleri öneriliyor.

DÜŞÜK AYAR ALDATMACASINA DA NEDEN OLUYORDU

Kesme altınların belirli bir standarttan yoksun olması, tüketiciler açısından çeşitli sorunlara yol açıyordu. Altının ince şerit hâline getirilmesi ve farklı şekillerde kesilmesi nedeniyle ayar problemleri yaşanıyor, bazı satıcılar düşük ayarlı kesme altınları piyasaya sürerek tüketicileri mağdur ediyordu. Bu durum, tüketicilerin altınlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmalarına neden oluyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, gerekli adımların atılacağını duyurdu. Şimşek, “Bu düzenleme ile tüketicileri korurken, altın piyasasına yönelik gözetim mekanizmasını güçlendiriyoruz. Aynı zamanda uluslararası standartlara uyumu artırmayı hedefliyoruz” diyerek düzenlemenin önemine vurgu yaptı.

Öte yandan, aynı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurt dışına çıkışlarda yolcu beraberinde taşınabilecek nakit para sınırı da 25 bin liradan 185 bin liraya yükseltildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin