1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Küresel Piyasalarda Trump’ın Olumsuz Etkileri

Küresel Piyasalarda Trump’ın Olumsuz Etkileri

featured

Trump’ın Tarife Açıklamaları ve Etkileri

Donald Trump’ın tarifelerle ilgili yaptığı son açıklamalar, ticaret savaşlarının derinleşebileceğine dair endişeleri yeniden gündeme getirirken, ABD’de enflasyonist baskıların artabileceğine dair tahminler yatırımcılar için belirsizlik yaratıyor. Trump, Meksika ve Kanada’dan ABD’ye olan uyuşturucu akışının devam ettiğini vurgulayarak, bu ülkelere uygulanacak tarifelerin 4 Mart’ta yürürlüğe gireceğini duyurdu. Ayrıca, Çin’e de ek bir tarife geleceğini belirterek, “Aynı tarihte Çin’e de yüzde 10’luk ek bir tarife uygulanacak. Karşılıklı tarife için 2 Nisan tarihi geçerli kalacak.” ifadelerini kullandı.

Analistler, Trump’ın korumacı ticari tutumunun ülke içindeki enflasyonla mücadele sürecine olan etkilerini dikkatle izlediklerini ifade ederek, ülkelerin yapacağı misilleme açıklamalarının yatırımcıların odağında olduğunu belirttiler. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin 4 Mart’tan itibaren uygulamaya başlayacağı tarifelere son derece güçlü bir yanıt vereceklerini açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de sürerken, Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, enflasyonun orta vadede kademeli olarak yüzde 2’ye düşmesi için bazı nedenlerin bulunduğunu ancak bunun kesinlik taşımadığını belirtti. Hammack, “Enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin bulunduğunu” ifade etti. Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, enflasyon beklentilerine ilişkin anketlerin yetersiz olduğunu ancak enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve Fed’in tedbirlerini azaltma konusunda acele etmemesi gerektiğini vurguladı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise, politika faizinin, ekonominin genelini olumsuz etkilemeden uzun vadede enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edeceğini söyledi.

Dün ABD’de açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi 2024’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,3 ile beklenen büyümeyi sağladı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da aynı dönemde yüzde 2,5’ten yüzde 2,7’ye revize edildi. Analistler, kişisel tüketim harcamalarındaki yukarı yönlü revizyonun enflasyon endişelerini artırdığını belirtti. Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,23’e gerilerken, dolar endeksi ise yüzde 0,1 yükselerek 107,4 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı, yüzde 1,5 düşüşle 2.874 dolardan kapanırken, şu anda yüzde 0,5 değer kaybıyla 2.860 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı da önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 73,1 dolardan satılıyor. New York Borsası’nda ise S&P 500 endeksi yüzde 1,59, Nasdaq endeksi yüzde 2,78 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,45 düştü.

Avrupa Borsalarında Almanya Verilerine Odaklanma

Avrupa borsalarında dün negatif bir seyir izlenirken, bugün Almanya’da açıklanacak tüketici enflasyonu yatırımcıların yoğun ilgisini çekiyor. Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi olan Almanya’daki zayıflayan imalat sanayi aktivitesinin ABD’nin uygulayacağı tarife adımlarından nasıl etkileneceği belirsizliği, önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Analistler, resesyon endişeleri altında yatan Avrupa ekonomisinin tarifeler nedeniyle kar ve pazar payı kaybı ihtimalinin artış gösterdiğini belirterek, hükümetlerin alacağı önlemlerin dikkatle takip edildiğini ifade ediyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, Brüksel’de yaptığı açıklamada, AB’nin ABD’nin uygulamaya hazırlandığı ek gümrük tarifelerine kararlı ve hızlı bir şekilde karşılık vereceğini belirtti. Gill, “AB, serbest ve adil ticarete yönelik haksız engellere karşı kararlı ve hızlı bir tepki verecek. Avrupa’daki tüketicileri ve işletmeleri korumak için var gücümüzle çalışacağız.” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, “Bu meydan okumaya karşı AB olarak orantılı önlemler alacağız ve etkilenen tüm sektörlere özel yardım sağlayacağız.” ifadelerini kullandı. Sanchez, AB’nin kendisine yönelik bir tehdit algıladığında buna karşılık vereceğini vurguladı.

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Aralık 2024 para politikası toplantı tutanakları, Banka Yönetim Konseyi üyelerinin enflasyon konusunda hâlâ bazı endişeler taşıdığını ortaya koydu. Tutanaklarda, ekonomik görünümün jeopolitik gerginlikler ve son dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarıyla bağlantılı küresel ticarette yaşanan sürtüşmelerden kaynaklanan yüksek belirsizlik nedeniyle “bulanık” olduğu ifade edildi. Enflasyonla mücadelenin de devam ettiğini hatırlatan analistler, Almanya’da bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ülkedeki ve bölgedeki ekonomik gidişat hakkında daha fazla bilgi sağlayacağını belirtti.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,07, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,53 düşerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Asya Borsalarında Negatif Seyir

Asya borsalarında, Trump’ın tarife açıklamalarının ardından negatif bir seyir öne çıkıyor. Trump’ın Çin’e ek yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini belirtmesi, bölge endekslerinde satış baskısını artırdı. Analistler, Çin’in Trump’ın açıklamalarına vereceği tepkilerin dikkatle izlendiğini ifade ederek, ticaret savaşları konusundaki endişelerin bölgenin ana gündem maddesi olmaya devam ettiğini belirtti.

Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, şubat ayına ait Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 2,9 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Ülkede ocak ayına ait sanayi üretimi ise aylık yüzde 1,1 azalışla beklenen seviyeye paralel gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 2,6 artış gösterdi. Tokyo TÜFE’nin, mevcut aya yönelik bilgi vermesi ve Japonya’nın en büyük şehrinin ölçümleri olması nedeniyle dikkatle takip edildiği ifade ediliyor. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 yüzde 3, Güney Kore’de Kospi yüzde 3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,4 değer kaybetti.

Yurt içinde ise dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,75 değer kazanarak 9.741,07 puandan tamamladı. Bugün açıklanacak büyüme verileri yatırımcıların dikkatinde yer alıyor. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) 2024 yılının 4. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,98 artış göstermesini bekliyor. 2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 3,12 olarak belirlenirken, 2025 sonuna ilişkin tahminlerin ortalaması ise yüzde 2,96 oldu.

Analistler, bugün VİOP’ta vade sonu olması nedeniyle pozisyon kapatma ve taşıma işlemlerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini de belirtti. Dolar/TL, dün yüzde 0,1 düşüşle 36,4288’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 36,5210 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde işsizlik oranı ve büyüme verileri, yurt dışında ise Almanya’da enflasyon, ABD’de kişisel tüketim harcamaları ve toptan eşya stokları gibi yoğun bir veri gündemi izlenecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 puanın direnç, 9.500 ve 9.400 seviyelerinin destek konumunda olduğu kaydedildi.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.00 Türkiye, ocak ayı işsizlik oranı
  • 10.00 Türkiye, 4. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH)
  • 10.00 Türkiye, ocak ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)
  • 10.00 Almanya, ocak ayı perakende satışlar
  • 11.55 Almanya, şubat ayı işsizlik oranı
  • 16.00 Almanya, şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin