1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. İmalat Sektörünün Şirket Birleşme ve Devralmalarındaki Yükselişi

İmalat Sektörünün Şirket Birleşme ve Devralmalarındaki Yükselişi

featured

Rekabet Kurumu 2024 Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu

Rekabet Kurumu, 2024 yılına ilişkin “Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nu yayımladı. Rapora göre, 2024 yılında Rekabet Kurulu, incelediği 131 birleşme ve devralma işleminde hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğunu ortaya koydu. Bu yıl içerisinde gerçekleştirilen birleşme ve devralma işlemlerinin toplam hacmi, bir önceki yıla oranla yaklaşık %18 artarak 191,9 milyar lira seviyesine ulaştı.

Bu işlemler, kökenleri açısından incelendiğinde, tüm tarafların Türkiye menşeli olduğu 75 işlem, 69,6 milyar lira değerindeyken, tamamen yabancı kökenli olan 7 işlemin toplam değeri 4,8 milyar lira olarak belirlendi. Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerden en az birinin yer aldığı 49 işlem ise toplamda 117,5 milyar lira değerindeydi.

EN YÜKSEK İŞLEM İMALAT SEKTÖRÜNDE

Ana faaliyet alanları açısından değerlendirildiğinde, hedef şirketleri Türkiye kökenli olan işlemler arasında en yüksek işlem hacmi, 54,5 milyar lira ile “imalat” sektöründe gerçekleşti. Bu sektörde, 2023 yılında 38 birleşme ve devralma işlemi gerçekleştirildi. İmalat sektörünü, 52,5 milyar lira ve 17 işlemle “toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı” izledi. Ayrıca, “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” alanında da 22,7 milyar lira değerinde 16 işlem yapıldı.

Faaliyet kollarının alt kategorilerine bakıldığında, en fazla işlem, 23 birleşme ve devralma ile “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanında görüldü ve bu sektörde 9,5 milyar lira değerinde işlem gerçekleşti. Bu faaliyeti, 13 işlem ve 14,4 milyar lira ile “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” sektörü takip etti. “Seyahat acentesi ve tur operatörlerinin faaliyetleri” sektörü ise 4 işlemle listenin üç numaralı sırasını aldı ve bu sektördeki işlemlerin toplam değeri 1,6 milyar lira olarak tespit edildi.

Daha sonra gelen sektörler arasında, “bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan toptan ticaret”, “diğer finansal hizmet faaliyetleri”, “temel kimyasal maddelerin, bazı kimyasal gübre ve azot bileşikleri imalatı”, “gaz imalatı”, “ana demir ve çelik ürünleri ile ferro alaşımların imalatı”, “yazılım programlarının yayımlanması”, “taşımacılık için destekleyici faaliyetler” ve “motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı” alanlarında da geçen yıl 3’er işlem gerçekleştirildi. Çok sayıda kategoride ise 3’ten az işlem gerçekleşti.

12 YILIN EN YÜKSEK İŞLEM SAYISI

Rekabet Kurumu, 2013-2024 döneminde ortalama 226 birleşme ve devralma işlemini inceledi. Bu dönemde, 2013 yılında 213 işlem, 2016 yılında 209 işlem ve 2020 yılında 220 işlem incelendi. 2021 yılında ise incelemeler 310’a kadar yükselirken, 2022 yılında bu sayı 246’ya, 2023 yılında ise 217’ye geriledi. Ancak, 2024 yılında yapılan incelemeler, 2021 yılındaki rakamları aşarak 311’i buldu ve böylece bu dönem içerisinde en yüksek işlem sayısı olarak kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin