Belce ÖRÜ: Ekonomik Zorluklar ve Aile Kurma Üzerindeki Etkileri
Maddi zorluklar, birçok vatandaşın aile kurma ve çocuk sahibi olma arzusunu olumsuz etkiliyor. Bu durum, evlenme ve doğum oranlarının azalmasına yol açıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç, doğum hızının artmasında doğum yardımlarındaki artışın belirleyici bir faktör olacağını düşünmüyor. Sevinç, bireylerin ekonomik refah seviyelerinin yükseltilmesinin öncelikli hedef olması gerektiğine dikkat çekiyor. “Öte yandan, çalışma mevzuatında kadınlara yönelik iyileştirmeler şart. Şirketler ve mevcut mevzuat bu konuda yeterince olumlu değil; sadece birkaç şirkette iyi uygulamalar görüyoruz,” diyor.
Hukuken Zorunlu Kreş İhtiyacı
Büyükşehirlerde yaşayan kadınlar, çocuk bakımı ile iş hayatına devam etme arasında büyük bir maddi ikilemle karşılaşıyor. Bakıcı ücretleri, genellikle iki asgari ücreti geçerken, anneler çocuk bakımı nedeniyle iş yaşamından uzaklaştığında yine maddi zorluklar ile baş başa kalıyor. Sevinç, bir iş yerinde 150’den fazla kadın çalışan varsa, 0-6 yaş aralığındaki çocukların bakımı ve emziren annelerin çocuklarını emzirmeleri için işverenin işyeri veya yakınında kreş kurmasının hukuken zorunlu olduğunu vurguluyor. Ancak uygulamada birçok işletmenin bu kurala uymadığını belirtiyor. Sevinç, “İdari para cezasını ödeyip geçiyorlar ama denetimlerin zayıf olduğunu biliyoruz. Kreş yardımı, kadınlar için önemli bir destek olacaktır. Eğer bu kanuni bir zorunluluk haline getirilirse, kadınların iş hayatında çocuk sahibi olmaları veya çocuk sahibi olduktan sonra iş yaşamına dönebilmesi çok daha kolay olacaktır,” şeklinde görüşlerini aktarıyor.
Eşlerden Biri Yarı Zamanlı Çalışabilmeli
İsmail Sevinç, kadınlara yapılan doğum yardımlarının hem iyi bir şekilde anlatılması hem de geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. “Analık sigortasından alınan rapor paraları, 6 ay boyunca ücretsiz izin hakkı, ilkokul çağına gelene kadar çocuk bakımında, her iki eş de çalışıyorsa birinin yarı zamanlı çalışma hakkı bulunuyor. Bu hakların geliştirilmesi ve uygulanması, kadın istihdam oranının artabilmesi için oldukça önemlidir,” diyor. Sevinç, bu alanlarda yapılacak iyileştirmelerin ailelerin ekonomik durumunu güçlendireceğini ve daha sağlıklı bir toplum yapısının oluşmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.