Türkiye’nin Borçlanma Durumu ve Faiz Ödemeleri
Bu yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı, rekor seviyede borçlanma gerçekleştirecek ve yaklaşık 2 trilyon TL tutarında faiz ödemesi yapılması bekleniyor. Bütçe harcamalarının 14.7 trilyon TL’yi bulması ve bütçe açığının ise 1.9 trilyon lirayı aşması öngörülüyor. Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki 55 ülke arasında en fazla borçlanacak ikinci ülke konumuna gelecek.
ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in tahminlerine göre, Hazine bu yıl toplamda 83.8 milyar dolar (yaklaşık 3 trilyon 59 milyar TL) brüt uzun vadeli borçlanma gerçekleştirecek. Bu rakam, 2022’de yapılan 50.8 milyar dolarlık brüt borçlanmaya kıyasla yaklaşık %65’lik bir artış anlamına geliyor.
- Türkiye’den daha fazla borçlanacak tek ülke Polonya olacak.
- Polonya’nın bu yıl 95 milyar dolar borçlanması bekleniyor.
- Türkiye’nin borçlanma miktarı, Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu ilk 5 sırada yer alacak ülkeler arasında önemli bir yer tutacak.
Verilere göre, Türkiye’nin uzun ve kısa vadeli borcunun 2024 sonunda 36.2 milyar dolar artarak 241.2 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yıl borcun 21.2 milyar dolarlık bir artışla 262.4 milyar dolara çıkması bekleniyor. Hazine, bu yıl toplamda 1 trilyon 373 milyar liralık anapara ve 1 trilyon 868 milyar liralık faiz ödemesi ile birlikte toplam 3 trilyon 241 milyar lira tutarında borç servisi yapmayı planladığını duyurmuştu.
Dış Borç Faizine Rekor Ödeme
Türkiye, 2024 yılında rekor seviyede dış borç faiz ödemesi gerçekleştirdi. Ekonomist Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın hesaplamalarına göre, Türkiye’de kamu ve özel sektör, geçen yıl dış borcun faizine 22 milyar 586 milyon dolarlık tarihi bir harcama yaptı. Uysal, 2000 yılından bu yana dış borç faizi için toplamda 270 milyar dolar ödendiğini vurgulayarak, “Bu durum nereye kadar sürdürülebilir?” diye sordu.