Hastane Maliyetleri TÜİK Verilerini 3 Kat Aştı

featured

Şehir Hastaneleri ve Artan Maliyetler

Kira ve hizmet bedeli adı altında özel sektöre yaptırılan şehir hastanelerine yeterli finansman sağlayamayan iktidar, bu kez devletin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği şehir hastanelerine yöneldi. Ancak, bu çabalar enflasyonun etkisiyle ciddi bir mali sıkıntıya girdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2025 yılı Yatırım Programı’nda yer alan resmi verilere göre, devletin imkanlarıyla inşa etmeye başladığı 11 şehir hastanesinin proje maliyeti, 2020 yılına göre tam 9.36 kat artış gösterdi. İlk olarak 12.5 milyar lira olarak hesaplanan bu 11 hastanenin maliyetinin, 2025 yılı itibarıyla 117 milyar 263 milyon liraya ulaşacağı öngörülüyor.

117 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun patlak vermesi, tüm mali hesapları alt üst etti. 11 hastanenin inşaat maliyeti, sadece 5 yıl gibi kısa bir sürede enflasyonun etkisiyle 9.36 kat artış gösterdi. Bazı hastanelerde bu oran, 16.92 kata kadar çıkarak 17 katı buldu. Oysa bu süreçte Türkiye İstatistik Kurumu’nun maaş zamlarında kullandığı tüketici fiyatları endeksi artışı sadece 5.77 kat olarak kaydedildi. İnşaat maliyetlerindeki bu dramatik artış, iktidarın halktan daha fazla vergi toplama çabalarının ardındaki temel sebeplerden biri oldu.

Örneğin, İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin 1. etap inşaat maliyeti 2020 yılında 2 milyar 60 milyon lira olarak tahmin edilmişti. Ancak bu maliyet, 2025 yılı itibarıyla 16.92 kat artarak 34.8 milyar liraya yükselebilir. Rize, Samsun ve Trabzon şehir hastanelerinin inşaat maliyetlerinde de 12 kata varan artışlar gözlemlendi.

Hastane Müteahhitlerine Yapılan Ödemeler

Hastane Müteahhitlerine Yapılan Ödemeler

Hastane müteahhitlerine para yetişmiyor

“Halkın cebinden 1 kuruş bile çıkmayacak” söylemiyle özel sektöre yaptırılan şehir hastanelerine, her yıl halkın vergilerinden devasa miktarlarda para aktarılmaktadır. 2024 yılında hastane müteahhitlerine toplamda 59 milyar 154 milyon lira ödeme yapıldığı bildirilmektedir. Hastane kullanım bedeli (kira) ve zorunlu hizmet geri ödemeleri adı altında gerçekleştirilen bu harcamalar için, 2025 yılı için ‘özel ödenek’ten 67 milyar lira daha tahsis edilecektir. Ayrıca, bu müteahhitlere özel ödenek dışında bütçe kaynaklarından da bu yıl yaklaşık 105 milyar lira aktarılması planlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin