Ali Can POLAT
İlk Geri Adım Geldi
‘Şikayete Açık Bir Konu’
Rekabet hukuku uzmanları, dijital medya platformlarının Rekabet Kurumu’na başvurması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, “Kurum daha önce Google’a ciddi para cezaları kesmişti. Hatta son soruşturma sürecinde bir haber sitesi avukatı, yaşanan sorunları dile getirdi. Ancak Google’ın avukatı, ‘Bu söyledikleriniz doğru ama bu soruşturmanın konusu değil’ diyerek konunun üzerini kapattı. Eğer medya kuruluşları, birlikte hareket ederek Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunurlarsa, yalnızca para cezası değil, aynı zamanda uygulamanın durdurulması gibi yaptırımlar da elde edebilirler” şeklinde görüş belirtiyorlar.
Google da Kan Kaybediyor
Son dönemde kullanıcı alışkanlıkları hızla değişiyor ve bu durum, Google’ın ABD reklam pazarındaki payının ilk kez yüzde 50’nin altına inmesine neden oldu. Artık kullanıcılar, ürünlerini ‘Google Arama’ yerine Amazon, TikTok, Instagram gibi alternatif platformlarda aramayı tercih ediyor. Ayrıca, yapay zeka uygulamaları da kullanıcıların ‘cevap motoru’ olarak kullanmaya başladığı araçlar arasında yer alıyor. Bu durum, kullanıcıların sorularına daha hızlı ve net yanıtlar almasını sağlıyor ve dolayısıyla Google ekosisteminin trafik kaybına yol açıyor.
AB’den 8 Milyar Euro’luk Ceza
Google’ın algoritmalarını kullanarak tekel konumunu güçlendirmesi ve birçok şirketi zora sokması, Avrupa Birliği’ni harekete geçirdi. AB, Google’a 8 milyar Euro para cezası uyguladı. Bunun yanı sıra Almanya’da OpenWebSearch projesi başlatıldı. Bu projenin ana hedefi, Google’ın tekel gücünü kırmak, dijital ortamda çeşitliliği ve gerçek rekabeti sağlamak. Proje, küresel ağın yüzde 50’sini hedef alarak, 185 dilde 3.1 milyar URL (bireysel alt sayfalar) için alternatif oluşturmayı amaçlıyor. AB’den 8.5 milyon Euro fon alan kurum, üniversite akademisyenleri, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile iş birliği içerisinde bir konsorsiyum oluşturdu.