CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hayvancılık Sorunlarını Değerlendirdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekerek, “2010 yılında ithal hayvan ve et uygulamalarının başlayacağı söylendi. Her yeni Bakan, bu sorunun üç yıl içerisinde çözüleceğini iddia etti; ancak, bu çözümler hiçbir zaman gerçekleşmedi. Son iki yılda ülkemize 1 milyon 200 bin baş hayvan ithal edildi. Hatta Cumhurbaşkanı, 2025 yılı itibariyle ithalatın devam etmesi için talimat verdi. Bunun sonucunda, ithalatın hayvancılık sorunlarına kesin bir çözüm olamayacağı gerçeği artık net bir şekilde ortadadır” ifadelerini kullandı.
Küçük hayvan yetiştiricisi Çağlar Bayazıt ise, “Yem maliyetleri o kadar yükseldi ki, artık bunların üstesinden gelemiyoruz. Kredileri alabilsek bile, geri ödemekte büyük zorluk yaşıyoruz” şeklinde sorunlarını dile getirdi.
Gürer, “Ülkemizde et ve süt ürünleri artık erişilemez hale geldi. Dar gelirli, asgari ücretli ve emeklilerin bu ürünlere ulaşması giderek zorlaşıyor. Aynı zamanda hayvan üreticileri de geçimlerini sağlayamadıklarını ifade ediyorlar” dedi.
Hayvancılıkta Derin Sorunlar Var
CHP’li Gürer, “Ülkemizde ciddi bir et sorunu yaşanıyor. Hayvancılık yapanlar, bu sektörden para kazanamadıklarını vurguluyor. Vatandaş kasaba gittiğinde et alamaz hale geldi. Emekliler, asgari ücretliler ve dar gelirliler, et, süt ve süt ürünlerine ulaşmakta büyük sıkıntı yaşıyor. Ekonomik kriz, en çok sabit ve dar gelirli kesimi etkiledi. Bunun yanı sıra, hayvancılık yapanlar da bu sektörde yaşanan sıkıntılardan muzdarip” diye konuştu.
Küçükbaş Hayvancılığa Destek Şart
Gürer, küçükbaş hayvancılığın desteklenmesinin önemine dikkat çekerek, “Ülkemizde büyükbaş hayvan varlığı giderek azalıyor. Son iki yıl içinde 1 milyon 200 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. Ancak, bu ithalat ne et sorununu çözdü ne de diğer hayvancılık sorunlarını ortadan kaldırdı. Uzmanlar, ülkemizin yapısına uygun olan küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Böylece et açığı azaltılabilir” dedi.
Gürer, “Ülkemizde toplam 44 milyon hektar mera alanı varken, bu alan günümüzde sadece 14 milyon hektara düşmüştür. İthal edilen büyükbaş hayvanlar, ağız yapıları nedeniyle ülkemizdeki meralarda otlayamaz. Bu nedenle, yılın her ayı büyükbaş hayvanlara yem vermek zorunda kalınıyor ve bu durum maliyetleri artırıyor. Oysa, koyunlar meralarda rahatlıkla otlatılabiliyor ve kendi beslenmelerinin bir kısmını buradan sağlayabiliyorlar. Ancak, bölgeleri ziyaret ettiğimde, büyükbaş hayvanda 1 ile 10 hayvanı olan küçük aile işletmelerinin kapandığını gözlemledim. Ağıllarda yalnızca koyunlara rastlıyoruz. Koyunlarla ilgili de mevcut süreçte sorunların giderek arttığını öğrendik” diye ekledi.
Gürer, “Koşullar zorlaştıkça sorunlar da büyüyor. Yapılması gereken, ödeme güçlüğü çeken üreticinin yanında devletin yer almasıdır. Üreticilere tolerans tanınmalı ve bu işi sürdürebilmeleri için gerekli destek verilmelidir” şeklinde konuştu.
Son olarak, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım politikaları, AKP döneminde sorunlu hale geldi. 2010 yılından beri ithal hayvan ve et uygulamaları devam etmekte. Tarım, ülkemizde doğru desteklemelerle planlanmadıkça ve kamucu bir anlayışla ele alınmadıkça sorunlar asla bitmeyecek. Büyükbaş hayvancılık yerine koyunculuk ile et açığının azaltılabileceği söyleniyor. Ancak son aylarda kesimhanelerde koyun eti, büyükbaş hayvan eti fiyatını geçmiştir. Bu nedenle, koyun yetiştiriciliğinin artırılması için besicinin sesinin duyulması ve yem konusunda sübvanse edecek, iktidarın yüzde 50 oranında karşılayacağı bir sürece ihtiyaç vardır” dedi.