Altun Gıda’nın Halka Arz Süreci Duyuruldu
Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun ve Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, Adana’da düzenledikleri basın toplantısında halka arz sürecine dair önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda, şirketin köklü gelişim hikayesi, geçmişten gelen yatırımları, geleceğe yönelik hedefleri ve halka arz planları detaylı bir şekilde açıklandı.
Halka arzdan elde edilecek gelirle ilgili olarak, şirket çeşitli stratejik yatırımlar gerçekleştirmeyi, işletme sermayesini güçlendirmeyi ve üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Taslak izahname çerçevesinde, Altun Gıda’nın çıkarılmış sermayesinin 127 milyon liradan 142 milyon liraya çıkarılması planlanıyor. Bu kapsamda, 15 milyon lira nominal değerli 15 milyon adet pay ile ortaklardan 5 milyon lira nominal değerli 5 milyon adet pay olmak üzere toplam 20 milyon lira değerinde 20 milyon adet payın halka arz edilmesi öngörülüyor. Böylece şirketin halka açıklık oranı yüzde 14,08 seviyesine yükselecek.
Altun Gıda, satışlarının %98’ini ihracata yönelik olarak gerçekleştiriyor. Şirket, limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç gibi birçok taze meyve ve sebze üretimi yaparak sözleşmeli çiftçilerle iş birliği içinde çalışmaktadır.
Altun Gıda, 3 milyon 400 bin metrekarelik bir arazide Avrupa Birliği normlarına uygun üretim yaparak, Türkiye’nin 3,4 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatına büyük katkı sağladı. Şirket, bu başarı ile en fazla ihracat yapan ilk 5 firma arasında yer almayı başardı. Özellikle Avrupa’nın önde gelen süpermarket zincirlerinin tedarikçisi konumuna gelen Altun Gıda, ihracatının büyük bir kısmını uluslararası dev perakende market zincirlerine yönlendirmektedir.
Hatay Dörtyol’da bulunan Altun Gıda’nın 32 bin metrekare alan üzerine kurulu 14 bin metrekare kapalı tesisinde 6 bin metrekarelik alanda 2 bin 200 metre kapalı soğuk hava ve şoklama odaları yer almaktadır. 2004 yılında bünyesine kattığı ve %100 hissesine sahip olduğu Romanya’daki iştiraki Unifrutti, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeye tek noktadan ihracat yapma kabiliyeti ile şirketin operasyonel verimliliğini artırmaktadır. Unifrutti, Avrupa’nın en büyük soğuk hava ve tedarik zinciri merkezlerinden biri olarak Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Arjantin, Güney Afrika, İtalya ve Çin gibi dünya pazarlarından da ürün tedarik ederek yıl boyunca geniş ürün çeşitliliğini korumaktadır.
Başkan Zeki Altun’dan Açıklamalar
Gazetecilerle bir araya gelen Zeki Altun, halka arz sürecini ve şirketin gelişim hikayesini aktarırken, iş hayatına başlama serüvenini de paylaştı. Askerlik için İstanbul’a geldikten sonra terzi olarak çalıştığını, babasının vefatının ardından memleketi İskenderun’a dönerek Altun Gıda’nın temellerini attığını anlattı. Altun, “Hatay, Orta Doğu’nun ticaret yolları üzerinde yer alıyor. 1981 yılında Hatay’dan ilk olarak beyaz eşya satışı yapmaya başladım. Zamanla Lübnan, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde işbirlikleri kurdum. Daha sonra yaş meyve ve sebze satışına geçerek, kendi üretim tesisimi kiraladım. Hatay ve Çukurova bölgesindeki sözleşmeli çiftçilerle birlikte çalışarak kendi çiftliklerimizi de oluşturduk.” dedi.
2011 yılında üretime geçme kararı aldıklarını belirten Altun, pestisit kullanımının zararlarını çiftçilere anlatarak Avrupa standartlarında ürün ihracatı yapmayı başardıklarını vurguladı. “Bu anlayış, hikayemizi gerçekten başlatan bir dönüm noktası oldu. Bugün net ihracatçı kriterlerine uygun olarak başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Ukrayna, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin büyük sebze ve meyve ihracatçılarından biri olarak halka arz heyecanını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Anıl Altun’un Vurguları
Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, Çukurova ve Hatay’da kendi tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri, kendi tesislerinde paketleyerek, kendi araçlarıyla uluslararası market zincirlerine ulaştırdıklarını belirtti. Yıllık olarak konsolide 100 bin ton yaş meyve sebze ticareti hacmine sahip olduklarının altını çizen Altun, halka arzın şirket için önemli bir kilometre taşı olacağını ifade etti.
Tesislerinde en son teknolojiyi kullanarak ürünlerin tazeliğini kesintisiz koruduklarını vurgulayan Altun, “3 bin ton kapasiteli 8 sarartma makinesi ve soğuk hava deposuna sahibiz. Ayrıca, 2024 yılında devreye almayı planladığımız tam robotik, otomasyon ve yapay zeka destekli paketleme makinesi yatırımımızla, işleme kapasitemizi 10 kat artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Gıda sektöründe sorumluluğun sadece ürünlerin tıra yüklenmesi ile değil, sürecin ürünlerin rafa çıkması ile tamamlandığını belirten Altun, tüm süreçlerinin uluslararası standartlara göre sürekli denetlendiğini ifade etti. “Global GAP, GRASP belgesi ve diğer belgelerimiz sayesinde üretim ve ürün kalitemiz standart haline geldi.” dedi. Halka arz gelirlerinin önemli bir kısmının üretime ayrılacağını belirten Anıl Altun, “Üretim ve tarım teknolojileri alanında büyük fırsatlar görüyoruz. Jeotermal kaynak kullanan seralar ile yatırımlar yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Son olarak, şirketin finansal yapısının güçlü olduğuna dikkat çeken Altun, 2022’de konsolide net satışlarının %60,9 artışla 2 milyar 11 milyon liraya ulaştığını, 2023’te ise %0,6 artışla 2 milyar 22 milyon lira olarak gerçekleştiğini dile getirdi. 2024 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,3 artışla 1 milyar 445 milyon lira ciro elde ettiklerini belirten Altun, 2024 yılına dair beklentilerinin olumlu olduğunu vurguladı.