Ali Can POLAT
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelere dair yaptığı açıklamalar, iş dünyasında geniş yankı bulmaya devam ediyor. TÜSİAD, Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras’a yönelik açılan soruşturmanın ardından, iş camiasında bu duruma ilişkin tartışmalar hız kazandı. Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım” temalı 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ne katılan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak önemli değerlendirmelerde bulundu.
Adalet ve Sorumluluk Vurgusu
Tezcan, “Adalet hepimize lazım. Söylediklerimizde art niyet aranmamalı” diyerek, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının sağlıklı bir iletişim ve işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin sanayicileri olarak, ülkenin geleceği için sorumluluk taşıdıklarını belirten Tezcan, “Bizler bu ülkenin paydaşı ve Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Ülkemizin geleceği için çalışıyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demek zorundayız. Hükümetimiz, söylediklerimizi ülkemiz ve ekonomimizin geleceği için düşündüğümüzü anlamalı, art niyet aramamalıdır” ifadelerini kullandı.
2025’te Beklenen Zorluklar
Tezcan, Türkiye’nin dünya un ihracatındaki lider konumuna dikkat çekerken, 2025 yılı itibarıyla sanayicileri bekleyen bazı zorluklara da değindi. “Maliyet artışları söz konusu. Büyük ölçekli ihracatçılar için işçilik yükü çok fazla olmasa da, orta ölçekli firmaların bu durumdan oldukça etkilendiğini görüyoruz. İç pazarda taşıma maliyetlerinde ciddi artışlar yaşanmakta. Ayrıca, finansmana erişim güçlüğü de bu duruma eklenince, yatırım yapmanın yanı sıra stok maliyetlerini karşılamakta zorlanan firmalar var. Umut ediyoruz ki, 2025 yılında yeni konkordatolarla karşılaşmayız” dedi.
Kamu Desteği Talebi
İhracat pazarlarındaki iç pazar korumacılığının arttığını belirten Tezcan, un sanayicilerinin tekstil sektörü gibi başka ülkelerde de fabrikalar açma yoluna gittiğini ifade etti. Endonezya ve Filipinler gibi önemli pazarlarda artan gümrük vergileri ve yerli üretime verilen destekler nedeniyle birçok sanayicinin bu yolda ilerlemek zorunda kaldığını dile getiren Tezcan, “Oralarda ortaklık kuranlar ayakta kalabiliyor. Şu an kamudan herhangi bir destek istemiyoruz. Yeter ki bize karışmasınlar” şeklinde konuştu.