2025 Yılı Ekonomik Gündemi
2025 yılı, Türkiye için ekonomik açıdan oldukça yoğun bir gündemle karşı karşıya kalacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak’ta aralık ayı ve 2024 yılı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşacak. Bu verilerin açıklanması, memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık zam farkını netleştirecek. Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarına geçen yılın son 6 aylık enflasyon oranında zam alacaklar. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde 2024 Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci devam ettirilecek. Hedef, enflasyon oranını OVP döneminde tek haneli seviyelere indirmek ve bu seviyeyi sürdürülebilir kılmak olacak.
Ekonomi yönetimi, dezenflasyon sürecini sağlamak için gereken politika bileşimini sürdürecek ve istenilen patikaya geri dönülene kadar tüm araçları enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kullanacak. Ayrıca, finansal istikrarın güçlendirilmesi, enflasyon ataleti ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkılması planlanıyor.
2024 Büyüme Verileri
TÜİK, 2024 yılına dair büyüme verisini 28 Şubat’ta açıklayacak. Son veriler ışığında, Türkiye ekonomisi 2024 yılının üçüncü çeyreğinde %2,1 büyüme kaydetmişti. 2025 yılının ilk üç çeyreğine dair büyüme verileri ise 30 Mayıs, 1 Eylül ve 1 Aralık tarihlerinde kamuoyuyla paylaşılacak. OVP’ye göre, 2024 sonunda büyümenin %3,5, 2025’te ise %4 olması bekleniyor. Program süresince istihdamın yıllık ortalama 758 bin kişi artması ve 2025’te işsizlik oranının %9,6 seviyesine düşmesi hedefleniyor.
PPK Toplantıları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) takvimine göre, bu yıl 12 yerine 8 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirilecek. Banka ayrıca, 8 PPK toplantı özeti, 4 enflasyon raporu ve 2 finansal istikrar raporu açıklayacak. PPK toplantıları, 23 Ocak, 6 Mart, 17 Nisan, 19 Haziran, 24 Temmuz, 11 Eylül, 23 Ekim ve 11 Aralık tarihlerinde yapılacak. Piyasalar, PPK sonrası açıklanan faiz oranlarını ve mesajları dikkatle takip edecek.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, 7 Şubat, 22 Mayıs, 14 Ağustos ve 7 Kasım tarihlerinde Enflasyon Raporu’nu kamuoyuyla paylaşacak.
OVP ve Bütçe Çalışmaları
Yılın ikinci yarısından itibaren, 2026-2028 dönemini kapsayan yeni OVP çalışmalarının başlaması planlanıyor. Bu program, küresel, bölgesel ve ulusal ekonomideki gelişmeler doğrultusunda belirlenen makroekonomik hedefler ile ekonomik ve sosyal alanlarda izlenecek politikaları ortaya koyacak. OVP ve Orta Vadeli Mali Plan’ın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından kamu idarelerinin bütçe teklifleri ve yatırım programı çalışmaları hız kazanacak. Bütçenin, ilgili yasal düzenleme çerçevesinde en geç 17 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulması gerekecek.
Teklifin, TBMM Başkanlığınca Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağlı kurum ile kuruluşların bütçeleri görüşülecek. Bütçe maratonu, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin ardından sona erecek.