Trump’tan Ürdün ve Mısır’a Filistinli Mülteciler İçin Teklif
Donald Trump, Cumartesi günü ABD başkanlarının görev uçağı olan Air Force One’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ürdün ve Mısır’a Gazze’deki Filistinlileri “geçici veya uzun vadeli” olarak topraklarına kabul etmeleri için çağrıda bulundu. Trump, Ürdün Kralı II. Abdullah ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Filistinlilerin Ürdün’e yerleştirilmesi olasılığını gündeme getirdiğini ifade etti.
ŞAKA GİBİ TEKLİF
Ürdün Kraliyet Divanı, II. Abdullah’ın Trump ile yaptığı görüşmeden sonra, “ABD’nin bölgedeki barış ve istikrar sağlama rolünün önemine” vurgu yapan bir açıklama yaptı. Ancak Trump, görüşmenin içeriğini farklı bir şekilde yansıtarak, “Ona, ‘Daha fazla kişiyi kabul etmenizi çok isterim’ dedim çünkü Gazze Şeridi şu anda bir kaos içinde” şeklinde ifadelerde bulundu. Başkan Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile de Pazar günü benzer bir görüşme planladığını belirtti ve Sisi’den de Gazze’den gelen Filistinlileri kabul etmesini isteyeceğini aktardı.
Gazze’nin mevcut durumunu “tam bir yıkım” olarak tanımlayan Trump, “Oradaki her şey neredeyse yok olmuş durumda, insanlar hayatlarını kaybediyor. Bu nedenle bazı Arap ülkeleriyle iş birliği yaparak, farklı bir yerde konutlar inşa edip belki de onların barış içinde yaşamalarını sağlamak, daha mantıklı bir çözüm olabilir,” dedi.
‘BARIŞI TEHLİKEYE ATAR’
Ürdün, 1948 yılındaki savaştan sonra İsrail tarafından zorla yerinden edilen Filistinli mültecileri kabul etmiş ve bu durum, krallığın tarihindeki en önemli olaylardan biri olmuştur. Mısır ise, Gazze’den gelebilecek bir göç dalgasını ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendirmektedir. Savaşın ilk dönemlerinde, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bu fikri gündeme getirmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Sisi böyle bir adımın İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasını riske atacağını açıkça ifade etmişti.