Ukrayna’nın Kursk Bölgesindeki Çatışmalar
Rusya Savunma Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada, batıdaki Kursk bölgesinde Ukrayna birliklerine ‘ağır darbeler vurduklarını’ duyurdu. Ukrayna ordusu ise son 24 saatte bölgede çatışmaların belirgin şekilde arttığını bildirdi. Ağustos ayının başında Kursk bölgesinin bir kısmını ele geçiren Ukrayna, beş aydır bu bölgeyi kontrol altında tutuyor. Ukrayna, Pazar günü bölgede yeni bir saldırı başlattı, ancak operasyonun ayrıntıları ya da hedefleri hakkında net bilgi vermedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, önceki gün 47 çatışmanın yaşandığı Kursk bölgesinde son 24 saatte 94 çatışma kaydedildiğini açıkladı.
Trump’tan Önce Son Hamleler
ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War), Pazar ve Pazartesi günleri yayımlanan uydu görüntülerinin, Sudzha kasabasının kuzeydoğusundaki üç bölgede Ukrayna’nın belirgin ilerleme kaydettiğini gösterdiğini belirtti. Rus güçleri ise bölgede farklı noktalarda saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Rus askeri blog yazarları, Sudzha’nın kuzeybatısındaki Malaya Loknya’da çatışmaların yaşandığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna taarruz birliklerinin püskürtüldüğünü iddia ettiği altı bölgeyi sıraladı. Ayrıca, Ukrayna sınırındaki bir nokta dahil olmak üzere yedi farklı bölgede Ukrayna askerleri ve teçhizatına yönelik saldırılar düzenlendiğini aktardı. Ancak, bu iddialar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamadı. Kursk bölgesinde nispeten küçük bir alanı ele geçiren ve burada savunma yapan Ukrayna, olası barış görüşmelerinde bu durumu bir avantaj olarak kullanmayı hedefliyor.
En Hızlı İlerleme
Ukrayna’nın Ağustos ayından bu yana Kursk’ta sürdürdüğü saldırılar, doğu Ukrayna’da Rusya’nın 2022’den bu yana en hızlı ilerlemelerini kaydetmesine yol açtı. Rusya, Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birini kontrol ediyor. Batılı ve Ukraynalı değerlendirmelere göre, Rusya’nın müttefiki Kuzey Kore’den yaklaşık 11 bin asker, Kursk’ta Rus güçleriyle birlikte savaşıyor. Ukrayna ve ABD, bu süreçte büyük kayıpların yaşandığını belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazartesi günü binden fazla Kuzey Koreli askerin ya öldüğünü ya da yaralandığını açıkladı. Ukrayna özel kuvvetleri, Salı günü 13 Kuzey Koreli askeri öldürdüklerini ve Telegram üzerinden cesetleri ile kimlik belgelerini gösteren fotoğraflar paylaştıklarını duyurdu.