Trump’tan Gazze’nin Yeniden İnşası İçin Cesur Planlar
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’nin yeniden inşası hakkında cesur açıklamalarda bulunarak, bu bölgeyi “büyük bir emlak sahası” olarak değerlendirdi. Trump, ünlü Amerikan futbolu maçı Super Bowl için New Orleans’a giderken, Başkanlık uçağında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Hamas’ın Gazze’ye geri dönmesini istemediğini ve bölgenin ABD tarafından kademeli olarak geliştirileceğini vurguladı.
Trump, “Bence insanların – Filistinlilerin ya da Gazze’de yaşayanların – bir kez daha geri dönmelerine izin vermek büyük bir hata olur. Hamas’ın geri dönmesini istemiyoruz. Burayı büyük bir emlak alanı olarak düşünün, ABD buranın sahibi olacak ve biz de yavaş yavaş – çok yavaş, acelemiz yok – burayı geliştireceğiz. Orta Doğu’ya yakında istikrar getireceğiz,” şeklinde konuştu.
BAŞKA ÜLKELERE DE VERİLEBİLİR
Birleşmiş Milletler verilerine göre, İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü operasyonlar nedeniyle Gazze’deki nüfusun yüzde 90’ı yerinden edilmiştir. Birçok kişi, savaş boyunca defalarca göç etmek zorunda kalmıştır. Zengin bir ailenin çocuğu olan ve servetini emlakçılık sektöründe kazanan Trump, Gazze’yi bir “yıkım sahası” olarak tanımladı ve buranın “düzeltilmesi” gerektiğini belirtti. Ayrıca, bölgeden ayrılan Filistinlilerin Orta Doğu’daki diğer ülkelerde “güzel alanlara” yerleştirilebileceğini savundu.
ABD Başkanı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Gazze’yi satın almaya ve sahiplenmeye kararlıyım. Orayı yeniden inşa etme konusuna gelince, bazı bölümlerini inşa etmeleri için Orta Doğu’daki diğer devletlere verebiliriz. Bizim himayemizde başkaları da yapabilir. Ama oraya sahip olmaya, onu almaya ve Hamas’ın geri dönmemesini sağlamaya kararlıyız.”
İSRAİL BAŞBAKANI’NDAN DESTEK
Pazar günü gerçekleştirilen kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı, Trump’ın Gazze planını duyurduğu ABD ziyaretinden önemli kazanımlarla döndüğünü ve Trump’ın sunduğu planın “İsrail’in güvenliği açısından yeni fırsatlar sunduğunu” ifade etti.
‘FİLİSTİN BİR EMLAK ANLAŞMASI DEĞİL’
Ancak Trump’ın açıklamaları, Hamas ve bölgedeki diğer liderler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Hamas yetkilisi İzzet er-Rişk, Trump’ın sözlerini “absürt” olarak nitelendirerek, “Gazze alınıp satılabilecek bir mülk değil. Gazze, işgal altındaki Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır,” dedi. Trump’ın Filistin meselesine bir emlak yatırımcısı gözüyle yaklaşmasının başarısızlıkla sonuçlanacağını vurguladı.
Bu hafta, Trump’ın Ürdün Kralı ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmede bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz, Başkan’ın önerisinin bölgedeki diğer aktörleri masaya çekmeye yönelik bir hamle olduğunu belirtti. NBC’nin “Meet the Press” programına katılan Waltz, “Onun planını beğenmiyorsanız kendi planınızı masaya getirin,” diyerek Beyaz Saray’ın farklı kesimlerden çok sayıda geri bildirim aldığını ifade etti.