Mısır’da Tarihi Bir Keşif: Kral 2. Thutmose’un Mezarı Bulundu
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Eski Eserler Yüksek Konseyi ile Yeni Devlet Araştırma Kurumu arasında gerçekleştirilen Mısır-İngiliz ortak arkeolojik misyonunun önemli bir başarıya imza attığını duyurdu. Bu misyon, Kral 2. Thutmose’un (Milattan Önce 1493-1481) 3 bin 500 yıl öncesine ait mezarını gün yüzüne çıkarmayı başardı.
Bakanlığın yaptığı açıklamada, bu keşfin “Mısır’daki Onsekizinci Hanedanlığın (yaklaşık Milattan Önce 1550/1549-1292) krallarının son kayıp mezarı” olduğu vurgulandı. Mezar, Luksor şehrinin batısında, Krallar Vadisi’nin yaklaşık 2,4 kilometre batısında, Taybe Dağı’ndaki bir bölgedeki kazılar sırasında bulundu. Burada, 2022 yılında mezarın girişi ve ana geçidi ortaya çıkarılmıştı.
Turizm ve Eski Eserler Bakanı Şerif Fethi, bu keşfi “Kral Tutankhamun’un mezarının 1922’de keşfedilmesinden bu yana bulunan ilk kraliyet mezarı” olarak nitelendirdi. Ayrıca, Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Halid, mezarda bulunan kapların bazı kısımlarında Kral 2. Thutmose’un adının yanı sıra eşi Hatşepsut‘un adını taşıyan yazıtların bulunduğunu belirtti. Bu yazıtlar, mezarın sahibinin kimliğini doğrulamakta önemli bir rol oynadı.
Halid, bu keşfi “son yılların en önemli arkeolojik keşiflerinden biri” olarak değerlendirdi. Eski Eserler Yüksek Konseyi Eski Eserler Sektör Başkanı ve Mısır tarafının misyon başkanı Muhammed Abdulbedii, mezarın “kralın ölümünden kısa bir süre sonra su baskınlarına maruz kalması dolayısıyla” kötü bir durumda bulunduğunu açıkladı. Abdulbedii, ön çalışmaların mezarın temel içeriğinin eski Mısır döneminde su baskınlarına maruz kaldıktan sonra başka bir yere taşındığını gösterdiğini ifade etti.